Zdravá mrkev - zdroj cenných vitamínů, vlákniny i minerálních látek

Patří mezi nejčastěji pěstovanou zeleninu v našich zahradách. Tato nejobyčejnější zelenina bývá mezi prvními jídly, které po mateřském mléce dokáže lidský organismus přijmout. Možná si i my z dětství pamatujeme mrkvové kašičky a polévky, které do nás rodiče museli často násilím dostat. Snad i díky nepříjemným vzpomínkám mnozí na mrkev zanevřeli. Je to ale škoda, protože ačkoliv se jedná o jednoduchou zemědělskou plodinu, je mrkev velmi zdravá, výživná a zároveň lehce stravitelná.

Zdravá mrkev - zdroj cenných vitamínů, vlákniny i minerálních látek


Určitě jste ani netušili, že domovinou mrkve jsou země jižní Asie - Afghánistán, Pákistán a Indie
Zde se dodnes pěstují i nevyšlechtěné druhy mrkve, které jsou často zajímavých tmavých barev, protože typická oranžová mrkev patří mezi ty šlechtěné. Odtud se již v 12. století rozšířila do celé Evropy i Ameriky, kde dnes patří mezi nejrozšířenější zeleninu.

Už v dětství nám připomínali, že pokud chceme mít dobrý zrak, musíme jíst hodně mrkve
Je to opravdu pravda, protože mrkev obsahuje provitamin A, který se v organismu mění na vitamin A , a který pomáhá předcházet problémům se zrakem. Kromě toho mrkev obsahuje i další vitaminy, minerály a výživné látky. Za zmínku určitě stojí vitamín C - bojovník proti infekcím či kyselina listová, důležitá pro správné fungování všech orgánů těla. Karoten, který má na svědomí oranžové zbarvení mrkve, má zase na svědomí pěkný a zdravý vzhled naší pokožky. Dopřejte si proto více mrkve před letním sluněním a vaše pokožka se snadněji a zdravější opálí, a tento opálený vzhled jí i déle vydrží.

Cennou složkou mrkve je i vysoký obsah vlákniny
Díky níž jde o lehce stravitelnou potravinu. Do jídelníčku by ji měly určitě zařadit těhotné a kojící ženy a maminky malých dětí, protože mrkev zároveň uklidňuje žaludek a střeva a bojuje proti průjmům, zácpám a nadýmání. Je to výborný čistič organismu, proto pokud potřebujete z organismu dostat škodliviny, mrkev je ideální a nejdostupnější cestou. V lidovém léčitelství se mrkev využívá i při léčbě vysokého cholesterolu, astmatu, kožních onemocnění, onemocnění jater, žloutenkách, střevních katarech a dokonce i rakoviny.

Nejzdravější je vařená mrkev 
Protože právě vařením se zvyšuje obsah nejzdravější obsažené látky - beta - karotenu. Zajímavostí je, že zatímco jiné druhy zeleniny jsou nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve platí pravý opak. Nejzdravější je vařená, protože právě vařením se zvyšuje obsah nejzdravější obsažené látky - beta - karotenu. Ten chrání srdce a cévy a zpomaluje také stárnutí organismu. Právě nízká hladina této látky bývá často zodpovědná za vznik různých druhů rakoviny. A při vaření mějte na paměti, že se vaří vcelku a krájí až potom, aby si zachovala co nejvíce účinných látek. Mrkev můžete přidat do zeleninových salátů, které vás na jaře i v létě příjemně osvěží. Další, zdravou možností oběda či večeře je mrkvová polévka. Zejména v polévkách či omáčkách se mrkev nejčastěji kombinuje s celerem, petrželí či cibulí, a to už je opravdová vitamínová bomba, kterou nejen po dlouhé zimě určitě potřebujeme.

Ideální je, pokud si mrkvovou šťávu připravíte doma
A pokud vás přepadne žízeň, vězte, že čerstvá mrkvová šťáva je skutečnou lahůdkou. I v obchodech lze koupit mrkvovou či karotkovou šťávu, vhodnou pro všechny věkové kategorie, často v kombinaci s jablkem, broskví či červenou řepou. Ideální však je, pokud si šťávu připravíte doma, zejména pokud máte malé dítě, případně vás trápí zmíněné zdravotní potíže. Je pravdou, že kvalitní odšťavňovač něco stojí, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Pokud vám záleží na zdravém vývoji vašich dětí, dělejte jim často dětskou výživu z jablek a mrkve
A pokud chcete nějakou sladkou pochoutku vy, zkuste mrkvové kuličky - 500 nastrouhané mrkve povaříme v sirupu z vody, cukru a citronové kůry. Po vychladnutí masu dochutíme šťávou z citronu a zformujeme kuličky, které obalíme v práškovém cukru nebo v ořechách.

I při koupi mrkve v supermarketech se mějte na pozoru
Vyhněte se mrkvi obrovských rozměrů, ale i nepřirozeně sytých barev a raději kupujte menší karotky - mladé zdravé mrkvičky plné vitamínů. Mrkev zbavte natě a uchovávejte v chladu maximálně týden, aby ji nenapadly nebezpečné plísně.

Autor: Lenka Kostková