Zdravé tuky - naši pomocníci v boji o zdraví

Ne každý tuk je pro tělo škodlivý. Není pravda, že všechny druhy tuku jsou nezdravé. Tuk představuje nejvýznamnější zdroj energie a jeho příjem ve stravě by si měli ve zvýšené míře střežit lidé se sklonem k obezitě. Nadváha, jak víme, vede i k srdečně-cévním problémům. Existují však i druhy tuků, které srdce chrání. I při tucích tedy platí, že nejlepší je "zlatá střední cesta " a správný výběr.

Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují ryby jako tuňák, makrela, sleď, sardinky či losos. Naše tělo se bez tuků neobejde, protože plní mnohé důležité funkce. Dlouhodobé přísné omezování jedení tuků a olejů se projeví nedostatkem v tuku rozpustných vitamínů důležitých pro naše zdraví-A, D, E či K, kolísající hladinou hormonů, oslabením celkové imunity. Většina lidí má zakódované, že tuků třeba jíst co nejméně. Kromě toho je ve veřejnosti ještě poměrně známo, že omezovat třeba zejména živočišné tuky, protože ty z rostlinných zdrojů cholesterol neobsahují. Výjimkou mezi živočišnými tuky jsou však mastné ryby a rybí olej-obsahují známé omega-3mastné kyseliny, které chrání naše srdce a cévy.

Prospěšná "omega trojka"
Co jsou to vlastně omega-3mastné kyseliny? Mastné kyseliny jsou základní složky tuků. Ty se ještě rozdělují na nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny podporují riziko ukládání sklerotických plátů na stěny cév, čili proces nazývaný ateroskleróza. Nenasycené tuky se považují za ochránce našeho srdce i mozku před infarktem či mrtvicí -pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi i riziko vzniku krevních sraženin. A právě z nich je nesmírně prospěšná podskupina "Omega-3". Celým názvem tedy omega-3nenasycené mastné kyseliny. Patří mezi nezbytné mastné kyseliny, tělo si je neumí vyrobit samo, musí je získat z jídla. Typickým zdrojem této "omega trojky "jsou obecně dary moře: mastné ryby, rybí tuk a mořské řasy. Obsahují je i rostlinné zdroje: ořechy-především vlašské, lněná semena, známým zdrojem je avokádo, luštěniny a podobně. I mezi rybami si je třeba vybírat, přestože platí, že při bídné konzumaci ryb a výrobků z nich je lepší alespoň nějaká ryba než žádná.  Lidé netuší, že pokud si dali kapra z velkochovného rybníka, velmi si nepomohli. Takový kapr vzhledem ke svému způsob růstu a příjmu živin téměř neobsahuje omega-3mastné kyseliny. V rybníku totiž chybí plankton, přirozená složka potravy mořských ryb nebo ryb žijících v přírodních jezerech.
Nejvíce  omega-3mastných kyselin obsahují ryby jako tuňák, makrela, sleď, sardinky či losos. Není třeba však zanevřít ani na sladkovodní ryby jako je úhoř, sumec či pstruh. Před mraženými je však nejlepší upřednostňovat čerstvé. Rodiče dětí by měli zapomenout na smažené rybí prsty z nekvalitního mletého masa s hranolky. Tato kombinace nemá se zdravou výživou nic společného.

V rybách, doplňcích výživy i speciálně obohacených potravinách už mnohé výzkumy potvrdily, že omega-3mastné kyseliny hrají důležitou roli při prevenci civilizačních chorob. A to nejen těch srdečně-cévních, ale mluví se také o ekzémech, cukrovce, revmatoidní artritidě, astmatu, podpoře zdraví (Alzheimer, Parkinson), dokonce prevenci degenerace žluté skvrny v oku (ve vyspělých zemích nejčastější příčina oslepnutí).
Zjistilo se například, že důležitý je příjem "omega trojky" v těhotenství, protože je potřebuje  vyvíjející se plod. Těhotenství znamená vyšší nároky organismu matky na kvalitu stravy. Kromě všeobecně známých účinků dostatečného příjmu kyseliny listové, hořčíku, jódu či jiných prvků se pozornost odborné veřejnosti v posledním čase soustřeďuje na roli dostatečného příjmu omega-3mastných kyselin. Proto je dnes jedna ze skupiny "omega trojky", tzv. DHA, součástí doplňků výživy pro těhotné ženy, nachází se však i v doplňcích výživy pro školáky, jednoduše, omega-3mastné kyseliny jsou důležité ve všech obdobích života.
Samozřejmě, nejvýhodnější je získávat je ve zdravé stravě. V zahraničí, např. Itálii městě  se "omega trojka" přidává do chleba, u nás jsou na trhu například vejce obohacené o omega-3mastné kyseliny, tzv. Omega vejce. Dosahuje se to speciální výživou nosnic. Takovým potravinám vyrobeným způsobem, že kromě tradičních, běžných složek výživy obsahují i složky s významnými zdravotními účinky, se říká -funkční.

V jídelníčku naší populace zmiňované složky potravy obvykle chybí. Jinak by tolik Čechů neumíralo na srdečně-cévní onemocnění. Naopak, o Eskymácích je například známo, že ačkoli zkonzumují hodně cholesterolu, jejich úmrtnost na srdeční choroby je nízká. Živí se totiž především rybami. Něco na té "Omega trojce" teda bude.

Obsah omega-3mastných kyselin v porci 100 g:
tuňák -  5 999 mg
makrela – 2777 mg
sleď  - 2 541 mg
platýz -  482 mg
losos -  309 mg
úhoř-  1 035 mg
sumec-  877 mg
pstruh - 717mg

Omega-3recept" ze lněných semen a ořechů
1/4 šálku nastrouhaných vlašských ořechů
1/4 šálku mletých lněných semínek
1 lžíce mletých sušených datlí
1/8 lžičky soli
Smícháme a podáváme na toastu s džemem, cereáliemi a podobně.

Co nabízejí omega-3 nenasycené mastné kyseliny 
budoucím matkám: lepší průběh těhotenství ve smyslu delšího trvání, nižšího výskytu komplikací i poporodních depresí
miminkům: lepší psychomotorický vývoj, lepší schopnost udržet pozornost, zvýšení IQ
školákům: příznivý vliv na rozvoj mentálních funkcí, podpora soustředění, paměti, procesu učení, příznivý vliv na příznaky související s hyperaktivitou
dospělým: příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi, blahodárný vliv na srdce a cévy, mozkové funkce, a tím pozitivně ovlivňuje naši psychiku