Zdraví a krása z fazolí

Fazole, unikátní bobulka zdraví a krásy. Tato luštěnina obsahuje značné množství železa, vápníku, draslíku, manganu, provitaminu A, vitaminu C a více vitaminů ze skupiny B. Je významným zdrojem bílkovin. Dostatečné množství bílkovin v organizmu předchází únavě a vyčerpanosti.  Pro změnu mangan, který fazole obsahují, je důležitý ochránce před psychickými chorobami, svalovými křečemi ale i osteoporózou.

Zdraví a krása z fazolí

Obsahuje značné množství vlákniny
Tato vláknina je hnací silou pro správnou činnost střev. Upravuje a povzbuzuje trávení, váže na sebe toxické látky a tuky, které odvádí z těla. Napomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, snižuje cholesterol a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Fazole na jakýkoliv způsob rychle zasytí, proto se využívá při redukčních dietách. Pro představu, jeden šálek uvařených fazolí obsahuje přibližně 8 gramů vlákniny.

Fazole disponují vysokým obsahem bílkovin
Spolu s kyselinou nukleovou vydatně podporují buňky při jejich regeneraci. Finálním efektem zregenerování buněk je celkově omlazený organismus. Pozitivně také působí při onemocněních ledvin, jater a močových cest. Snižují obsah cukru v krvi, proto tato luštěnina je vhodná i pro diabetiky. Rovněž mají odvodňující účinky, posilují činnost srdce a v celku celý krevní oběh.

Známe mnoho druhů fazolových odrůd
Těžko říct, která je tou nejideálnější; je dobré je střídat, například konzumace tmavých fazolí pomáhá při potížích s ledvinami a močovým měchýřem a zelená při onemocněních jater.

Po konzumaci fazolí se obvykle dostavují nežádoucí účinky
Může se vyskytnout ve zvýšené míře nadýmání až průjem. Tento stav má za následek nestrávené zbytky cukrů, které se stávají životodárnou půdou pro zmíněné nežádoucí efekty. Ale nezapomeňte, i zde platí pravidlo - čím častěji se fazole konzumují, tím je organismus lépe zpracuje.

Tip na chutnou pomazánku
Co potřebujete: 150 g libovolných uvařených  fazolí, 50 g cukety ( dýně, patisonu ), 50 g kedlubny, 1 lžíci nastrouhaného křenu, 1 lžičku zázvoru, 1 lžičku saturejky, 1 lžičku tymiánu nebo rozmarýnu, 2 lžičky mořské soli, 2 lžíce olivového nebo jiného oleje. Uvařené fazole rozmixujte s uvedenými přísadami a smíchejte s nastrouhanou zeleninou. Podávejte s celozrnným chlebem.

 

Autor: Martina Dvořáková