Jak pečovat o zdravé ledviny?

Jak pečovat o ledviny? Pokud máte ledviny v pořádku, nevyžadují mimořádnou péči. Důležitá je zdravá a vyvážená strava a dostatečný pitný režim. Jak pomoci vlastním ledvinám? Pijte dostatek vody, aby se vyplavily toxiny. Ideální je pít malé množství, ale během celého dne.

Jak pečovat o zdravé ledviny?

Pokud máte pocit, že něco není v pořádku, měli byste navštívit svého praktického lékaře a navíc se řídit následujícími radami:

 - Sledujte svůj krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Dvě z hlavních příčin onemocnění ledvin jsou totiž diabetes a vysoký krevní tlak.

 - Jezte vyváženou stravu, omezte smažené jídla a konzumujte více ovoce a zeleniny.

 - Snižte spotřebu masa. Mnoho živočišných bílkovin může podporovat tvorbu močových kamenů a vysokých hodnot kyseliny močové.

 - Omezte solení, mnoho soli zvyšuje krevní tlak a může zvyšovat riziko ledvinových kamenů.

 - Pijte dostatek vody, aby se vyplavily toxiny. Ideální je pít malé množství, ale během celého dne.

 - Vzdejte se cigaret. Nejen že zvyšují riziko onemocnění ledvin, ale přispívají také k vyššímu riziku infarktu u lidí s chronickým onemocněním ledvin.

 - Hýbejte se. Fyzické námahy se nemusí bát zdravý člověk. Člověk s problémem by měl být sice také aktivní, ale pohyb by ho neměl unavovat.

Průvodní onemocnění a možné komplikace: Ledvinová onemocnění provází množství souvisejících zdravotních komplikací, které nemají s ledvinami  zdánlivě nic společného. Ledviny totiž v těle zajišťují několik unikátních funkcí  – udržují stálost vnitřního prostředí, dokáží vyrovnat pokles či přebytek mnoha důležitých látek, produkují dva životně důležité hormony-renin, který pomáhá udržovat krevní tlak, a erytropoetin, který v kostní dřeni vyvolává tvorbu červených krvinek a tím zajišťuje organizmu dostatek kyslíku. Ledviny také vytvářejí aktivní formu vitamínu D, který pomáhá kontrolovat hladinu vápníku a udržovat zdravé kosti. Proto pokud ledviny selhávají, může se objevit několik doprovodných onemocnění:

Chudokrevnost (anémie).

Vzniká pro nízkou tvorbu červených krvinek nebo krvinky obsahují méně červeného krevního barviva, než by měly. Anémii může způsobit i předčasný rozpad-zánik červených krvinek. Při renálních onemocnění se tyto tři příčiny často kombinují. Chudokrevnost se může projevovat bledostí pokožky, únavou, nižší výkonností, dušností a točením hlavy. Pokud trvá dlouho, může způsobit srdeční slabost a další kardiovaskulární komplikace.

Vysoký krevní tlak.

 Souvisí s onemocněním ledvin natolik, že podle mnohých odborníků by ho měl léčit nefrolog, ne kardiolog. U lidí s těžší formou onemocnění ledvin se vysoký tlak objevuje prakticky vždy, nemocné ledviny ho totiž přímo způsobují. A platí to i naopak-nedostatečně léčen vysoký krevní  tlak výrazně poškozuje ledviny a rychle zhoršuje jejich funkce, protože likviduje celý cévní systém včetně jemných cév v ledvinném systému. Poškozené cévy pak nedokážou účinně filtrovat krev a zbavovat ji odpadových látek.

Kardiovaskulární onemocnění.

Nejen samotné onemocnění ledvin, ale i různé jeho doprovodné onemocnění způsobují zrychlené kornatění tepen-aterosklerózu. To způsobuje častější výskyt kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt, cévní mozková příhoda, srdeční selhání, poruchy prokrvení nohou apod..

Vysoká hladina draslíku.

Draslík se z těla vylučuje ledvinami. Jelikož jde mnohem důležitý minerál, udržování jeho hladiny je složité. I díky tomu se jeho hladina obvykle zvyšuje až při závažně snížené funkci ledvin nebo při jejich selhání. Vysoká hladina draslíku se může projevovat mravenčením v prstech, sníženou silou svalů, a zejména poruchami srdečního rytmu, které mohou vyústit až do zástavy srdce. Viditelně se však zvýšení jeho hladiny nemusí projevovat, ani když je už nebezpečně vysoká.

Poruchy hladin tuku a cholesterolu.

Poruchy hladin tuku a cholesterolu, odborně dyslipidémie, jsou způsobeny poruchou látkové výměny a při tomto onemocnění jsou časté. Zvyšuje se hladina jednoduchých tuků-tzv. triglyceridů, i hladina celkového cholesterolu. Navíc se zvyšuje zastoupení nebezpečného LDL-cholesterolu a snižuje se takzvaný "dobrý" HDL-cholesterol, který tělo chrání. Tuky nebolí, a proto většina lidí nezpozoruje jejich zvýšenou hladinu. Viditelně se projevují až komplikace, které však již signalizují nezvratné poškození organismu. Poruchy hladin tuků a cholesterolu zrychlují rozvoj aterosklerózy-kornatění tepen, čímž se zvyšuje riziko infarktu, cévních mozkových příhod, dochází k poruchám prokrvení končetin.

Vysoká hladina kyseliny močové.

Kyselina močová je odpadní látka, která vzniká při látkové přeměně tzv. purinů, které se tvoří v těle, nebo je přijímáme ve stravě. Hladina se zvyšuje při její zvýšené tvorbě nebo nedostatečném vylučování, co se děje i při poškození ledvin. Vysoká hladina se nemusí nijak projevit,  jindy se mohou tvořit močové kameny, může vzniknout poškození ledvin v důsledku ukládání krystalků kyseliny močové v tkáni ledvin nebo dna.

Dna je nemoc, kterou způsobuje ukládání krystalků kyseliny močové v kloubu a následný zánět. Projevuje se silnými záchvaty bolesti, nejčastěji kloubu palce na noze.

Sklon k infekcím.

Pacienti s onemocněním ledvin mají oslabenou obranyschopnost, což může způsobit častější nebo hůře léčitelná infekční onemocnění. Aby se snížila jejich pravděpodobnost, nemocní jsou obvykle očkování proti chřipce a před zahájením dialyzační léčby i proti infekční žloutence typu B.

Ledvinová choroba kostí.

Zdravé ledviny regulují hladinu vápníku a fosforu v krvi. Tyto minerály pomáhají udržovat pevnost a zdraví kostí. Při chronickém onemocnění ledvin je porušena rovnováha těchto minerálů a v ledvinách se netvoří dostatek aktivního vitaminu D, což zhoršuje vstřebávání vápníku z potravy. Důsledkem je, že kosti ztrácejí pevnost, objevuje se bolest a hrozí vyšší riziko zlomenin. Porucha minerálního a kostního metabolismu však poškozuje i jiné orgány-srdce, cévy či plíce.

Selhání ledvin.

Kterákoli z chorob ledvin může způsobit snížení jejich funkce. Vyvolávající příčiny selhání ledvin jsou velmi rozmanité-od otrav až po chronické nemoci ledvin např. při vysokém krevním  tlaku.

Autor: Lenka Kostková