Máte také spojené pití čaje se zimou a nevíte, že se dá pít i v létě?

Zamysleme se, co víme o čaji? Většinou si vaříme čaj během nachlazení, chřipky, a když se chceme v zimě ohřát. Neuvědomujeme si, že tehdy nepijeme čaj, ale nálev z bylinek, protože pravý čaj pochází výlučně z lístků čajovníku. Na povzbuzení má většina lidí raději kávu, ale existuje druh čaje, který je ve srovnání s ní ještě účinnější. Čaj i bylinkové nálevy mají mnohé léčivé účinky, ale ne všichni můžeme pít všechno!


Móda čajoven a specializovaných obchodů s čajem už dorazila i k nám. Neholdujeme však čaji natolik jako v asijských zemích, což je škoda, protože čaj je nesmírně zdravý nápoj. I když v  Evropě a Americe jsou více oblíbenější černé čaje, doslova zelenou dostal čaj zelený. Zprávy o jeho léčivých účincích, zejména protinádorových, při snižování cholesterolu, zahánění únavy jsou tak povzbuzující, že už se vyrábí dokonce i v tabletách a kapslích. Zelený čaj obsahuje více vitamínů než černý.


Při koupi čaje platí: Čím větší lístky, tím kvalitnější čaj.

                                Sypaný čaj je kvalitnější než sáčkový.

                                Lepší je zajít do specializovaných obchodů nebo čajoven, kde vám poradí.              .                               


Při přípravě čaje si zapamatujte: Jedna čajová lžička nebo sáček stačí na 1,5 dl vody. Zatímco černý čaj se přelévá vroucí vodou, zelený či polofermentovaný čaj se
nejčastěji zalévají 80 stupňovou vodou, která předtím vřela. Nikdy je nezalívejme vroucí vodou, neboť zničíme jejich vůni a chuť! Nevyluhujeme déle než 3 až 5 minut! Nepoužívejme kovové nádoby!


Labužníci pijí čaj zásadně bez cukru i bez mléka. Ať si Angličané říkají, co chtějí!
Čaj je výborný stimulant pro obsah kofeinu. Obsah kofeinu není vysoký – 10 až 50mg kofeinu v šálku. V porovnání s kávou však povzbuzuje na delší dobu. Tonizační působení trvá 5 až 6 hodin.

Speciální čaj maté z Jižní Ameriky, který obsahuje kofein v kombinaci s dalšími povzbuzujícími látkami, vás, nakopne lépe než káva či jiné čaje.

Pokud však naopak žádný kofein v čaji nechcete, kupte si rooibos z lístků jihoafrického keře, říká se mu i čaj - nečaj. Mohou ho bezstarostně pít i malé děti. Množství kofeinu lze snížit i tím, že čajový výluh po půl minutě vylijete a čaj zalijete ještě jednou. Nebo do něj přidejte mléko.


Mnozí známe tzv. ovocné čaje. Nemají s čajem nic společného, ​​protože jejich základ podobně jako u bylinek netvoří lístky čajovníku, ale zejména sušené kousky ovoce. Neobsahují kofein, takže jsou vhodné pro všechny, lze je pít bez omezení a během horkých letních dnů připravené ,,na studeno " osvěží.


Může mít čaj nepříjemné vedlejší účinky? Japonci tvrdí, že 10 šálků zeleného čaje denně a nebudete potřebovat lékaře. Číňané také popíjejí čaj po celý den. Autoři knihy „Vůně čaje připouštějí“, že při nadměrné spotřebě 10 až 15 šálků by se zřejmě objevila nespavost, ale na otravu kofeinem je třeba spotřebovat 50 až 100g suchého čaje, což vlastně není možné. Byla už zaznamenána i čajová závislost, ale její projevy zdaleka nejsou tak výrazné jako při kávě - nervozita či bolesti hlavy, dokud se člověk nenapije čaje. V našich končinách asi nehrozí, že bude někdo pít více než 5 šálků čaje denně, ačkoli mnozí vypijí mnohem větší množství kávy.


U nálevů z bylinek, které pocházejí od soukromníků je třeba spoléhat na serióznost. Bylo by nevhodné, pokud by bylinky rostly někde u cesty, nebo se v nich vyskytovaly neviditelné plísně. Každý fytoterapeut vám řekne, že bylinky jsou léčiva a mohou mít i nežádoucí účinky. Je proto třeba vždy dodržet návod - neměnit recept, délku louhování, teplotu vody ani způsob pití nálevu. Opatrně například při čaji z třezalky tečkované, který může zvyšovat riziko nežádoucího krvácení - zejména před lékařskými zákroky. Kopřiva, ale ani jiný močopudný čaj se zas nesmí používat při nahromadění vody v těle
způsobeném nedostatečnou činností srdce nebo ledvin. Vrbová kůra může vyvolat střevní potíže, šalvěj zase může podráždit střeva při dlouhodobém užívání.

Alergologové doporučují, aby alergici přistupovali k pití bylinkových čajů opatrně a dali si pozor zejména na heřmánek (rozhodně nepoužívat na vyplachování očí ani inhalaci!). Některé byliny obsahují jedy (vratič, šťáv). Kúry bylinkovými čaji obvykle trvají jen několik týdnů - pak si na účinnou látku tělo zvykne.


Čaje lze dělit podle mnoha kritérií, ale nejčastěji je to podle způsobu zpracování. Fermentace (oxidace) znamená, že čaj leží rozložený v tenké vrstvě při jisté teplotě a vlhkosti a probíhají v něm chemické reakce, které mění jeho vlastnosti-barvu, vůni apod.
Černý čaj - fermentovaný. V Číně ho nazývají červený, podle barvy nálevu.
Zelený čaj - nefermentovaný. Lístky se ošetřují tak, aby se zabránilo fermentaci.
Oulong (ulong) - polofermentovaný. Po jistém čase se fermentace stopne.
Bílý čaj - vzácná nezkvašená lahůdka, jejíž chuť se nejvíce blíží čerstvému čaji.
Jiné přívlastky - ochucený čaj musí obsahovat více než polovinu čajových lístků, s bylinkami nebo ovocem, aromatizovaný čaj má uměle přidány aromatické látky a ochucovadla, čaj s vůní (flavoured) vzniká tak, že při sušení se k němu přidají květy či ovoce.

Nejznámější bylinkové odvary.
U nás se jim také říká čaje nebo bylinkové čaje. Bylinky lze připravovat jako výluh, odvar nebo nálev. Při výluhu se zalévají studenou vodou a po různě dlouhém čase se scedí. Odvar se připravuje z tvrdé části rostliny, která se vaří. Čaje se připravují přelitím horkou vodou a vyluhuje se různě dlouhý čas, nejčastěji 10 až 15 minut. Je třeba rozlišovat i to, zda se čaj má pít po doušcích, teplý, studený, ráno či během celého dne. Dodržujte způsob přípravy uveden na obale.
Heřmánkový -  nejznámější jsou jeho protizánětlivé a dezinfekční účinky. Rostlina je však jedním z alergenů, takže se nedoporučuje používat alergikům!
Lipový - při kašli, zánětu dýchacích cest, potopudný.
Mátový - je výborný na pití v létě např. s ledem, ochlazuje.
Šípkový - ceněn pro vysoký obsah vitamínu C, proti teplotě.
Fenyklový - tlumí nadýmání a podporuje chuť k jídlu, ideální pro děti a kojící matky.
Řepíkový - má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu žaludečních šťáv.