Myslíte, že držet dietu znamená zapomenout na cukr?

Pokud držíte dietu, nemusíte na cukr zapomenout. Lidé, kteří chtějí zhubnout, nemusí podle odborníků vyloučit ze stravy i všechen cukr.

Konzumace potravin s vysokým obsahem sacharózy, tedy cukru, podle několika studií nesouvisí s vyšší tělesnou hmotností nebo vyšším indexem BMI. Slovem cukr se neoznačuje pouze stolní cukr. Představuje i mnohé další typy cukrů včetně fruktózy, galaktózy, glukózy, laktózy, maltózy a sacharózy (stolní cukr). Naopak vysoký příjem cukru se často spojuje s nižšími hodnotami indexu BMI

K zvýšení tělesné hmotnosti dochází tehdy, pokud příjem energie z potravin a nápojů je vyšší než spálená energie prostřednictvím metabolismu. Sacharidy mají představovat kalorický základ jídla. Pro lidi s diabetem se doporučuje omezit příjem nasycených tuků a jednoduchých cukrů. Důležité je však především udržování zdravé tělesné hmotnosti. Slovem "cukr" se neoznačuje pouze stolní cukr. Představuje i mnohé další typy cukrů včetně fruktózy, galaktózy, glukózy, laktózy, maltózy a sacharózy (stolní cukr). Tyto cukry se přirozeně nacházejí v ovoci, zelenině a mléčných výrobcích, ale také v potravinách jako jsou med, melasa a javorový sirup. Cukry se také extrahují ze svých zdrojů za účelem výroby přísad, jako je například stolní cukr. Sem patří kukuřice, z které se vyrábí kukuřičný sirup nebo kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, jakož i zdroje pro výrobu stolního cukru, mezi které patří cukrová řepa či cukrová třtina

Lidské tělo nedokáže rozeznat rozdíl mezi cukry, které pocházejí přirozeně z potravy a těmi, které do potravy přidáváme. Po jejich požití je tělo štěpí, čímž si vyrábí energii a stavební jednotky metabolismu. Nejčastěji používané cukry obsahují glukózu, což je jediný zdroj energie, který využívá mozek a hlavní zdroj energie, který se využívá při činnosti svalů. Nejdůležitější zdroj energie pro tělo představují sacharidy, které dodávají tělu potřebnou energii. Různé sacharidy obsahují sice stejné množství energie, ale tělo je využívá rozdílně. Z nich zasytí zejména polysacharidy, takzvané složené cukry. 

Cukry a škroby obsažené ve vařených potravinách jsou vlastně fermentované sacharidy, které zvyšují riziko vzniku zubních kazů. V případě nedostatečné ústní hygieny mohou bakterie, které se nacházejí na zubech, štěpit cukry a škroby z vařených jídel, čímž se tvoří kyseliny a bez správné ústní hygieny mohou případně vést k vzniku zubních kazů. Sacharidy, a to cukry i škroby, které přijímáme v průběhu dne, mohou zvýšit riziko zubního kazu, a to zejména u dětí, které nevykonávají správnou ústní hygienu. Přitom není důležité celkové množství zkonzumovaných sacharidů, ale spíše to, jak často se v průběhu dne konzumují. Pacientům v  zájmu odstranění zubních povlaků se doporučuje po jídle zuby vyčistit, nebo alespoň vypláchnout ústní vodou.