Víte, co dělat, když chcete přibrat?

Lidí s mírnou, střední nebo vysokou podvýživou je jen Evropě kolem 30 miliónů. Přibrat jim paradoxně dělá mnohem větší problém, než obézním zhubnout.

Víte, co dělat, když chcete přibrat?

Každopádně, přílišná "hubenost" není zdravá. Optimální váhu si lze zkontrolovat na základě body mass indexu (BMI). O mírné podváze lze hovořit, pokud výsledné číslo je menší než 20. (Například 170 cm vysoká žena pokud váží 52 kg, měla by přibrat).

Podvýživa může, ale nemusí být "nabalená" už na nějakou chorobu, jejíž je důsledkem. Nejvíce s ní totiž zápasí onkologičtí pacienti, pacienti se zánětlivým střevním onemocněním, pacienti v kritickém stavu, geriatričtí pacienti a pacienti s chronickými respiračními onemocněními.

Jak ohrožuje podvýživa zdraví?

Svaly mají tendenci slábnout. Ztrácí se odolnost vůči infekcím, hůře se hojí rány, narušuje se imunita. Pokud je člověk zároveň nemocný, hůř mu zabírá léčba.

Časté jsou poruchy trávení - průjmy, vředy žaludku a dvanáctníku.

Vyskytují se kožní choroby - suchá pokožka a padání vlasů.

Hubené tělo, stejně jako obézní, je nehezké a nepřitažlivé.

Pomoc hledejte u dietologa, případně osobního trenéra v posilovně. Upraví vám stravu sestavením jídelníčku, který vám ušije na míru (v případě, že nesnášíte rýži, prostě vám ji do něj nezařadí). Budete pod odborným dohledem, a to vás bude motivovat.

Přibírejte, ale zdravě!

I k přibývání je třeba odhodlání, pevnou vůli a disciplínu. Neplatí však mylné přesvědčení o tom, že při přibývání se dělá "pravý opak" jako při hubnutí. Jíst denně fastfoody či zabijačkové speciality, které zvyšují cholesterol nebo večeřet těžké jídlo těsně před spaním, by mohlo v pohublém těle udělat vážný zmatek! Pokud bychom to měli definovat laicky, člověk, který chce přibrat, konzumuje totéž, co ten, co chce zhubnout, jen ve větších porcích. Zdravé jídlo si vydatně ochucuje a může si dát i něco dobrého mimo něj.I ten, kdo chce přibrat, potřebuje totiž libové maso, ovoce a zeleninu. Častá chyba při přibývání je zařazení nezdravých druhů tuků, zejména při konzumaci plnotučných mléčných výrobků.

Kdo chce přibrat, by měl:

 - V první řadě jíst. Tělo se nedá oklamat. Kdo jíst nebudete, nepřibere. Platí pravidlo: přijmout více kalorií, než tělo dokáže během dne spálit.

 - Vyhýbat se pití tekutin před jídlem. Navozuje to pocit nasycení.

 - Cvičit. Cvičení má příznivý vliv na rozvoj svalstva

 - Vyhýbat se stresu a všemu, co "narušuje nervy".

 - Jíst více než dvě porce denně.

Co jíst?

Strava by měla být pestrá, složená z potravin bohatých na škrob (chléb, pečivo, brambory, rýže, těstoviny) a tuk. Syté a zároveň zdravé jsou luštěniny.

Namísto zeleninových polévek jíst mléčné či smetanové.

Kvůli zásobám bílkovin jíst ryby a libové maso.

Ovoce a zeleninu (ochucenou máslovou nebo sýrovou omáčkou)

Mezi jednotlivými chody si dopřát výživné pamlsky (například oříšky či sušené ovoce).

Sladkosti v rozumném množství (hořká čokoláda, müsli tyčinky).

Pokud lékaře nenavštívíte, zkuste staré metody. V minulosti, když chtěli lidé přibrat, jedli hodně droždí. Účinkuje prý i sušená syrovátka. Jezte ji třikrát denně, výsledek prý na sebe nenechá dlouho čekat.

Ze sportů pomáhá boxování, běh nebo jiná zátěžová činnost. 

Autor: Lenka Kostková