Víte, že existuje a výborně chutná i jiné mléko, než kravské?

Kravské mléko není jediná " mléčná alternativa ". Mléko se u nás obvykle spojuje s představou kravského mléka, ale i kozí, ovčí, sojové, mandlové, rýžové nebo ovesné mléko je významným zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů.

Víte, že existuje a výborně chutná i jiné mléko, než kravské?

Kravské mléko patří odedávna k základním potravinám lidstva. Zastánci mléčné výživy zdůrazňují, že mléko je důležitým zdrojem bílkovin, vápníku (cca 1200mg na 1litr), zinku, jódu, vitamínu A, B2 a B12, ale i probiotických kultur. Poukazují také na to, že mléčný tuk je snadno stravitelný a mléčný cukr přispívá k regulaci funkce střev. Odpůrci mléka poukazují na fakt, že kravské mléko není určeno pro trávicí trakt člověka, ale telete a vede k zahleňování organismu a více zdravotním problémům včetně některých druhů rakoviny. Americký lékař Henry G. Bieler, autor několika knih o výživě, který úspěšně léčil své pacienty úpravou jídelníčku, se o mléku vyjadřuje jako o takřka dokonalé potravině, které dává přívlastek "jednotlivá"-mléko se podle něj nemá kombinovat jinými potravinami a především jiným druhem bílkoviny (masem, rybami). Upozorňuje také, že mléko není určeno na hašení žízně, protože není nápoj. Zdůrazňuje, aby při konzumaci mléka byli opatrní lidé s nemocemi jater. Za přínosné pro lidský organismus však považuje pouze čerstvé mléko, neboť všechny pokusy mléko konzervovat, vedly ke změnám a třepení složitých molekul a tím k snížení jeho výživné hodnoty. Podle Bieler je sušené, kondenzované, pasterizované a homogenizované mléko velmi vzdálené od původní podoby mléka. Pasterované mléko se ve střevě kazí, zatímco syrové kvasí. Po pěti dnech při pokojové teplotě je z pasterizovaného mléka v láhvi zapáchající hmota, ale čerstvé mléko kvasí a dá se jíst i jako kyselé.

Kravské mléko však není jedinou "mléčnou alternativou". Staří Římané upřednostňovali kozí mléko, které bylo považováno za "elixír krásy a dlouhověkosti".

Kozí mléko se svou výživnou hodnotou podobá kravskému mléku, ale má jiné složení a doporučuje se "vyzkoušet" i lidem, kteří mají na kravské mléko alergii. Vzhledem k zásaditějšímu charakter a vyšší neutralizační schopnosti je vhodné i pro lidi se žaludečními vředy. Pravidelné konzumaci kozího mléka se připisuje efekt snížené nervozity, zmírnění migrenózních atak, posílení imunity, podpory trávení a zlepšení stavu pokožky, protože působí pozitivně na obnovu buněk a chrání před škodlivými vlivy prostředí.

Nasládlé ovčí mléko s typickou vůní obsahuje v porovnání s kravským mlékem více tuků a bílkovin, ale i vápníku, zinku a fosforu. Vyznačuje se vysokým podílem esenciálních mastných kyselin, které chrání před záněty a trombózou, a konjugované kyseliny linolové (CLA), která podporuje spalování tuků a pomáhá v boji proti rakovině a cukrovce.

Produkt, kterému říkáme sójové mléko, vlastně není mlékem, ale připomíná ho barvou a používá se jako náhrada mléka. Vyrábí se ze sójových bobů a obsahuje dobře stravitelné bílkoviny a lecitin, který je důležitý pro metabolismus mozkových buněk, podporuje paměť, rychlost myšlení a celkovou mentální svěžest. Sójové mléko obsahuje pouze malé množství vápníku, ale podílí se na snižování hladiny cholesterolu a posilování imunity.

Mandlové mléko je známé především jako posilující nápoj pro nemocné a starší lidi, kojící ženy a všechny, kteří potřebují podpořit nervovou soustavu a vypořádat se se stresem. Je velmi výživné, lehce stravitelné a hojí vnitřní záněty.

Rýžové mléko se vyznačuje vysokou výživnou hodnotou a lehkou stravitelností. Vyrábí se lisováním celozrnné rýže, takže obsahuje řadu důležitých minerálů, vitamínů a cennou vlákninu. Rýžové mléko na rozdíl od kravského mléka neobsahuje vápník, ale ani cholesterol a možné alergeny (laktózu a mléčnou bílkovinu kasein). Ocení ho nejen alergici a lidé s bezlepkovou dietou, ale i lidé s trávicími obtížemi.

Ovesné mléko, které působí trochu vodnatě se vyrábí z ovesných vloček. Obsahuje pouze rostlinné tuky a žádný cholesterol ani lepek. Má vyšší podíl balastních látek (rozpustné i nerozpustné vlákniny) a pokud jde o složení sacharidů, obsahuje rezistentní škrob s nízkým glykemickým indexem, který je navíc snižován přítomností vlákniny; je tedy vhodné při dietním stravování, jakož i k prevenci srdečně-cévních onemocnění. Ovesné mléko má vysoký obsah vitamínů skupiny B, které prospívají krvetvorbě a nervovému systému. Doporučuje se také jako prevence proti zácpě a podpůrný prostředek při odvykání různých závislostí (kouření, alkohol.....)

Autor: Lenka Kostková