Zdraví ochrání plody z domácích zdrojů

Pryč jsou doby, kdy bylo tropické ovoce nedostatkovým zbožím. Dnes si ho můžeme koupit kdykoliv, kolik chceme a tolik druhů, že jejich názvy často neumíme ani vyslovit. Ale jsou tyto plody pro náš organismus opravdu přínosem?

Zdraví ochrání plody z domácích zdrojů

Exotika v zimě? Raději ne!
Potraviny, které sníme, nám dodávají energii. V chladných dnech bychom měli své tělo zahřát a dopřát mu potřebné vitamíny a živiny. To, že se v době chřipek a rýmy třeba přecpávat citrusovými plody, není zcela pravda. Oblíbené mandarinky, banány či pomeranče v zimě naše tělo spíše ochladí než ohřejí. Tropické rostliny mají hodně draslíku, který tělo chrání před přehřátím. Rostou v podnebí, kde je to potřeba. Než se dostanou do našich obchodů, projdou dlouhou cestu. Ovoce se obírá ještě zelené a chemicky se konzervuje. Pokud jste měli tu možnost a ochutnali jste mango nebo ananas v zemi, kde roste, víte, že chuť těchto plodů se nedá srovnat s chutí koupeného ovoce v našich obchodech. Někteří odborníci na výživu dokonce tyto tropické plody v zimě vůbec nedoporučují. Jejich konzumací se tělo ochladí, imunita poklesne a tělo nedokáže bojovat s viry. Ideální je dopřát si zeleninu a ovoce, které rostou v našem podnebném pásmu. Platí pravidlo: jíme to, co nám daná sezóna nabízí. V létě si klidně dopřejte rajčata či okurky (obsahem vody tělo ochlazují), v zimě vsaďte na kořenovou a košťálovou zeleninu. Banány a pomeranče nahraďte domácími jablíčky, hruškami nebo švestkami. I sušené či zavařené, bez cukru a konzervačních přísad vám poslouží a zahřejí. Zelenina, kterou zralou zamrazíte, má více živin než ta, kterou koupíte v čerstvém stavu mimo její sezónu v obchodě.

Vynikajícím zdrojem vitaminu C je v zimním období zelí a kapusta
Nevařte je příliš dlouho, stačí podusit, či připravit na páře. Kysané zelí si dopřejte i syrové. Pro posílení organizmu a zejména funkce bílých krvinek použijte bylinku zvanou echinacea. Čaj z jejího květu vás nejen příjemně zahřeje, ale má i výrazný protizánětlivý účinek. Česnek je přírodním antibiotikem. Je výborný jako prevence proti nachlazení. Cibuli v zimě také nevynechejte. Šťáva z ní utřená s medem léčí různé druhy kašle a uvolňuje průdušky. (Do litrové nádoby nastrouhejte 100 až 150 gramů cibule, přidejte med a zalijte bílým vínem. Směs nechejte dva týdny louhovat, pak přeceďte. Užívejte denně dvě až tři lžičky). Během chladných měsíců preventivně sáhneme po různých syntetických vitamínech v tabletách. Buďte však opatrní při jejich konzumaci. Naše tělo má schopnost samo si vytvářet vitamíny, které potřebuje a pokud jej nadopujeme látkami navíc, můžete si způsobit hypervitaminózu.

Co v zimě na talíř?
Potraviny, které tělo zahřejí. Pro ​​děti jsou vhodné sladké, ale i slané obilninové kaše (pohankové, ovesné, jáhlové). Slaďte je medem, přidejte skořici a různá semínka. Ideální jsou kořenová a košťálová zelenina, červené fazole, rýže, vajíčko, česnek, med, chřest, žampiony, hovězí, kuřecí, vepřové nebo skopové maso. Nezapomínejte na husté zahřívající polévky. Masový vývar s vařenou zeleninou, luštěninami a špetkou zázvoru vaše tělo v zimě určitě ocení. Zásadou je, že během chladných měsíců konzumujete více tepelně zpracovaných potravin. Vhodné je vaření, dušení, ale i pečení. Energie tepla ze sporáku nebo trouby přejde do potravin a prohřeje i naše tělo. Lidský organismus reaguje na změnu teploty a potřebuje si vytvořit tukovou ochranu před zimou. Potřebuje si udělat zásoby, které využije například i během nemoci. Proto máme v zimě větší chuť na těžší a hutnější jídla. Je důležité poslouchat své chutě. Přežít zimu na salátech není ideálním řešením udržení si váhy. Dopřejte organismu to, co potřebuje. Jídlo dochucujte kořením. Skořice, badyán, bazalka, hřebíček, muškátový ořech, kmín nebo chilli. Chilli působí antibakteriálně a je ideálním spalovačem tuků. Uzobávat můžete vlašské ořechy, slunečnicová semínka, mák a zejména sušené ovoce jako jsou jablka, hrušky, švestky nebo zázvor. Zázvor je ideálním zimním kořením. Příjemně zahřeje, pomůže při chřipce a únavě. Zkuste zimní zázvorový čaj. Potřebujete kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru, skořici, pět hřebíčků, čajovou lžíci anýzu. Nejprve dejte vřít vodu se skořicí, hřebíčkem a anýzem. Poté přidejte strouhaný zázvor a pět minut povařte. Odstavte a nechte pět minut louhovat. Nápoj přeceďte, dochuťte medem a citrónovou šťávou. Občas si můžete dopřát i svařené červené víno. Během zimní procházky po vánočních náměstích vás zahřeje více než bílé. Pozor na příliš horké nápoje, po kterých sáhnete promrzlí na kost. Horká tekutina v těle vyvolá stres, protože musí vynaložit hodně energie, aby ji v trávicí soustavě zchladilo.

Jíst v zimě jahody je i v pohádkách zvláštností
Žijeme v době, ve které je možné všechno. Poznávat nové chutě je přirozené a obohacující pro naše smysly. Ale dětem stejně nejvíc chutnají maliny,borůvky, sladká jablka a hrušky. Jejich chutě jsou přirozené, a proto se dejme jimi inspirovat a nenuťme je do exotických plodů.

Autor: Lenka Kostková