Zdroj vlákniny, která dokáže snížit i riziko rakoviny

Vláknina je pro náš organismus nesmírně důležitá. Je to zvláštní, protože nám v podstatě nedodává žádnou energii. Její důležitost spočívá v tom, že hraje rozhodující roli při trávení. Denně bychom měli zkonzumovat 25 - 30g vlákniny.

Co vlastně vláknina je a proč je tak důležitá
Vláknina, to jsou v podstatě cukry. Jsou však složité a tělo si při trávení s nimi neumí poradit. Takže jsou vlastně nestravitelné a tělo opouštějí beze změny. Avšak jejich konzumace zabraňuje mnohým trávicím potížím a onemocněním, jako rakovina tlustého střeva, výrůstky na stěnách tlustého střeva, dehydratace, zácpa. Vláknina, by měla být součástí každé redukční diety. Má nulový obsah kalorií, a váže na sebe vodu. Tím dává přijaté potravě dostatečný objem a vyvolává pocit sytosti. Při konzumaci vlákniny je třeba organizmu dodat potřebné množství tekutin. Pokud má tělo dostatek tekutiny, dokáže vláknina zkrátit dobu průchodu potravy přes trávicí trakt až na polovinu. Zásluhu na tom má zejména zrychlené vyprazdňování střev. Další významnou úlohou vlákniny je čištění střev. Pevné částice vlákniny mechanicky očišťují stěny střev a zabraňují vzniku výrůstků. Dostatek vlákniny odvádí karcinogenní látky z těla a je vhodnou prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva. Kromě účinků na střeva zabraňuje vláknina vzniku žlučových kamenů. Odvádí z organismu žlučové kyseliny. Jelikož váže kyseliny, snižuje i hladinu tuku. Množství " špatného" cholesterolu v krvi příjmem vlákniny snižuje a naopak hladina " dobrého " cholesterolu se zvyšuje. V minulosti, nebylo nutné klást na vlákninu takový důraz, protože stravovací návyky tehdy zaručovaly dostatečný přísun vlákniny. V současnosti zejména odstraňováním povrchových částí zrn a přípravy hladké mouky došlo k rapidnímu poklesu vlákniny.

Rozdělení vlákniny
1. Vláknina ve vodě rozpustná - nazývaná také želírovací vláknina, jejíž asi nejvýznamnějším zástupcem v potravě je pektin.
2. Vláknina ve vodě nerozpustná - nazývaná také hrubá vláknina (např. celulóza )

Zdrojem hrubé vlákniny jsou zejména obiloviny, celozrnné pečivo, ovesné vločky a podobně
Hlavním zdrojem ve vodě rozpustné vlákniny je ovoce a zelenina. Ale vlivem zrání se v ovoci pektin - želírovací vláknina - mění na hrubou. Ve vodě rozpustná vláknina příznivě působí na metabolismus cukrů. Při dostatku pektinu stoupá hladina krevního cukru mnohem pomaleji, protože pektin zpomaluje vstřebávání sacharidů. Nedochází tak k výraznému vyplavování inzulinu do krve a celý proces vstřebávání cukrů probíhá v nižších hodnotách. Snižuje tím riziko vzniku aterosklerózy, mozkové mrtvice a vzniku žlučových kamenů. Vláknina odvádí z těla toxické a odpadní látky vzniklé při trávení potravy. Nejvíce vlákniny přijímají vegetariáni, kteří tak musí věnovat zvýšenou pozornost přijímání minerálů. Při nadměrné dlouhodobé konzumaci vlákniny třeba organismus zásobovat zvýšeným množstvím potřebných minerálních látek. Vláknina totiž minerály váže a neumožňuje jim vstřebání a využití organismem. Před sportovním výkonem se nedoporučuje konzumovat potravu bohatou na vlákninu, protože sytí, což při cvičení může způsobit těžkosti. Vláknina je dostupná i ve formě tablet, ale při jejich užívání je třeba pít dostatek tekutin, alespoň 250 ml vody po jejich užití.