Zelenina, která vrací zdraví a štíhlost

Kedlubna je poněkud nenápadná zelenina, která ale ještě neprozradila vše co umí. Její pěstování je nenáročné. Je to plodina našich zahrad a polí, tak se nemusíme bát, že si na ni naše tělo nebude moci zvyknout. Najdeme v ní cenné minerály, vitaminy, ale také látky, které pomáhají v prevenci proti nádorovému bujení.

Zelenina, která vrací zdraví a štíhlost

Původ, pěstování a druhy
Kedlubna - brukev zelená - je původem ze Středomoří, odkud se postupně rozšířila i do severnějších oblastí. Plně jí vyhovují naše klimatické podmínky, přičemž nejvíce se jí daří na jaře a na podzim. Existuje mnoho odrůd a druhů, nejčastěji se setkáváme s kedlubnami zelené a červené barvy. Obecně patří mezi nejzdravější zeleninu a ne nadarmo tvoří neoddiskutovatelnou součást jídelníčků profesionálních sportovců.

Co v ní najdeme?
Vitamin C, vzácný vitamin K, vysoký obsah vitaminů skupiny B, kyseliny pantothenové důležité pro vitalitu, pigmentaci pokožky a buněčnou energii, stejně draslík, železo, hořčík a mangan. Přesně to jsou vzácné látky, na které je tato zázračná plodina nesmírně bohatá a přispívá k celkovému zdraví člověka. Za zmínku stojí i vláknina v rozpustné a nerozpustné formě. Rozpustná se podílí na snižování cholesterolu v krvi, nerozpustná vás zase ochrání před zácpou a je účinnou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Minimálně 10 důvodů, proč si dopřát kedlubnu
- zpevňuje pokožku i vlasy
- pozitivně ovlivňuje imunitní systém
- podporuje krvetvorbu
- pomáhá redukovat hmotnost
- zlepšuje koncentraci
- posiluje srdce a stimuluje okysličení organismu
- pomáhá zvyšovat koncentraci
- zlepšuje náladu a je účinným prostředkem boje proti stresu
- znamená okamžitý příliv energie
- pomáhá odvodnit organismus

Tip pro zdraví
Pokud máte ve zvyku absolvovat detoxikační kúry, nezapomeňte právě na kedlubnu. Ta má totiž blahodárné účinky na metabolismus a nespornou výhodou jsou různé možnosti její konzumace. Výborně chutná nastrouhaná, dušená, můžete ji přidat do polévky nebo ji odšťavnit a vypít kedlubnovou šťávu.

Při koupi dbejte na to,
aby byla kedlubna co nejčerstvější, doslova vitaminovou bombou jsou samotné listy. Obsahují množství vitaminu C a dokonce třikrát více vápníku než hlíza. Jednoduše je nadrobno nasekejte a přidejte do hotového jídla. Kedlubna má velmi nízkou energetickou hodnotu (přibližně 102Kcal / kus, z toho 2g bílkovin, 4 g sacharidů a 0,2g tuku), proto ji oceníte i při redukčních, respektive "letních" dietách. Konzumace se však nedoporučuje lidem trpícím záněty žaludeční sliznice a žaludečními vředy.

Autor: Martina Dvořáková