Zelený ječmen - nejen potravina budoucnosti

Zelený ječmen lze směle nazvat potravinou budoucnosti. Ale nejen to, zelený ječmen má i léčivé a prevetivní účinky. Můžete si ho koupit v prodejnách se zdravou výživou a bylinkových lékárnách, ale i sami vypěstovat a dále zpracovat.

Zelený ječmen - nejen potravina budoucnosti

Právem můžeme nazvat zelený ječmen stravou ve které nic nechybí,
dokonce i v případě půstu zajistí našemu tělu vše, co je nezbytné pro zdravé působení organismu. Obsahuje výhradně přírodní látky, které se vstřebají do organismu mimořádně rychle a dokonale se využijí. Šťávu z ječmene mohou užívat jak dospělí, tak i malé děti, těhotné i kojící maminky. Nápoj z ječmene je zásadotvorný, má stejné pH jako mateřské mléko a je vhodný i pro diabetiky.

Šťávu ze zeleného ječmene je možné si vyrobit  z vlastního sklizeného mladého ječmene
Jen je třeba mít půdu a také odšťavňovač. Ne každý má však takové možnosti. V současnosti se řada firem zabývá jeho pěstováním a výrobou sušeného prášku či tabletek ze šťávy, kdy v procesu výroby se zachovávají všechny jeho výživové vlastnosti. Při výběru těchto produktů je však vhodné brát na zřetel i místo pěstování ječmene - čím kvalitnější a méně zamořenější půda, tím má ječmen větší kvalitu.

Sušený mladý zelený ječmen je určen pro přípravu osvěžujícího nápoje
Je bohatým zdrojem přírodních enzymů, vitamínů a minerálů. Prášek či tabletka ze zeleného ječmene obsahují čerstvé jarní letorosty ječmene, které jsou v jedinečně vysoké koncentrací a právě v nutném poměru pro náš organismus obsahuje významné minerální látky, vitaminy, enzymy, rostlinné bílkoviny a chlorofyl.

Zelený ječmen je vitaminová bomba,
která v porovnávání jinými potravinami obsahuje ve vyšším poměru beta - karoten, vitaminy B 1, B 2, B 6, C, E, H, kyselinu listovou, kyselinu panthotenovou a kyselinu nikotinovou. Zelený ječmen má vysoké procento v životně důležitých enzymů, je také jedním z nejbohatších enzymových pramenů SOD. SOD je antioxidant se zvláštním účinkem, který dokonale zpomaluje proces stárnutí. Obsah chlorofylu v zeleném ječmeni - zelená krev - když se dostane do lidského organismu, přemění se na opravdovou červenou krev, přitom se uplatní i účinek snižující záněty. Má silnou antioxidační aktivitu, je schopný likvidovat množství volných kyslíkových radikálů. Zpomaluje proces aterosklerózy a odstraňuje tukové nánosy z cévní stěny. Zlepšuje alergické stavy, psychickou vyčerpanost a reakci na stres, zlepšuje trávení a stav střevní mikroflóry. Pozitivně ovlivňuje hormonální systém. Výrazný efekt se popisuje při neovladatelné chuti na sladké. Osvědčil se jako výživový doplněk při cukrovce (diabetes mellitus). Je výborným doplňkem při redukčních dietách a zlepšuje také stav pleti. Podporuje činnost kůry nadledvinek, zlepšuje peristaltické pohyby střeva, řídí životní funkce, kromě toho podporuje výrobu buněk, zkracuje čas uzdravení při rekonvalescenci, hydratuje pokožku, zabraňuje vytváření pigmentových skvrn na pokožce. Je účinný proti zácpě, je výborný v případě chudokrevnosti. Obsah minerálních látek v zeleném ječmeni snižuje alergické příznaky, kazivost zubů .. Zelený ječmen zamezuje hromadění cholesterolu a také napomáhá k úpravě vysokého krevního tlaku. Pozitivně ovlivňuje látkovou a regulaci produkce žaludeční kyseliny.

Nejvýznamnější účinné látky zeleného ječmene
Mají vysoký obsah vitamínů C, E, B1, B2, B3, B6, betakarotenu, biotinu, kyseliny listové a pantotenové, cholinu - příbuzného vitaminu B. Obsahují více než 20 enzymů nezbytných pro zdravý život. Mají vysoký obsah bílkovin. Obsahují složky likvidující volné radikály a nezbytné pro zpracování mastných kyselin, hodně vlákniny, atd. Obsahují hodně chlorofylu, který je ceněn pro protizánětlivé, dezinfekční a deodorační vlastnosti.

Obsah jednotlivých složek v mladých ječných lístcích
obsahují 25x více draslíku než pšenice, dále 37x více vápníku, více než 2-násobek hořčíku, 5x více železa a významné množství manganu a zinku. Neméně významné je, že lístky obnovují acido-alkalickou rovnováhu v těle.

Shrnutí účinků

  • zpomaluje stárnutí buněk
  • pomáhá při nadváze, přičemž nedochází k okamžitému snížení hmotnosti, ale posiluje se funkce štítné žlázy, která produkuje hormony podněcující spalování tuků, enzymy pro spalování tuků
  • zlepšuje krevní obraz, anémii, poruchu srážlivosti krevních destiček
  • preventivně zamezuje ukládání cholesterolu
  • prevence rakovinových onemocnění
  • prevence oběhových a kardiovaskulárních chorob, poruch jater
  • pomáhá při vnitřních i venkovních zánětech
  • pozitivně ovlivňuje cukrovku
  • zmírňuje artrózy, artritidy atd.
  • pozitivně ovlivňuje poruchy trávení - zácpa, plynatost, vředy, páchnoucí dech, pálení žáhy
  • pomáhá při poruchách imunity, alergiích, revmatických onemocněních
  • pomáhá při kožních infekcích a onemocněních - alergie, ekzémy, opary, akné, lupénka, bércové vředy, proleženiny
  • pozitivně ovlivňuje klimakterický syndrom, gynekologické problémy, cysty, zvětšení prostaty
  • pomáhá při epilepsii, lehké obrně periferních nervů
  • pozitivně ovlivňuje bolesti hlavy, páteře, záněty kloubů, šlach
  • eliminuje chronickou únavu, depresivní stavy, potíže při lymské borelióze
  • zmírňuje paradentózu, afty, akné
     
Autor: Martina Dvořáková