Zelí - zelenina proti rakovině, obezitě, cukrovce a stárnutí

Zařazujete do svého jídelníčku pravidelně zeleninu a říkáte si, jak je drahá? A co takhle nevybírat ty nejdražší druhy a zaměřit se na domácí produkci? Velkou službu pro vaše zdraví udělá obyčejná hlávka zelí. A u pokladny vás její cena rozhodně nezruinuje. To spíš její váha, pokud nejste na nákupu autem.

Hlávkové zelí
Hlávkové zelí patří mezi košťálovou zeleninu, která je plná zdravých živin. Snižuje riziko vzniku i vážnějších zdravotních problémů. Mnohé studie potvrdily, že konzumace zelí je účinnou prevencí cukrovky, obezity, kardiovaskulárních chorob a celkové úmrtnosti. Také má pozitivní vliv na pokožku, energii a hubnutí.

Prevence před rakovinou
Pokud byste snědli alespoň polovinu šálku kvašeného zelí, dodalo by vám to víc než třetinu denního doporučeného množství vitamínu C. Vědci přišli na to, že látka obsažená v zelí, takzvaný 3,3-diindolylmetan chrání před škodlivými účinky radiační terapie. Diindolylmetan se tvoří z rostlinných látek obsažených v hlávkové zelenině, jako je zelí, růžičková kapusta, květák a brokolice. Vědci tvrdí, že tato látka pomáhá chránit před vznikem rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva, konečníku, prostaty  a pomáhá při zmírňování příznaků PMS. Další ochrannou látkou je sulforafan. Několik výzkumů v posledních třiceti letech potvrdilo, že konzumace brokolice je spojeno s nižším rizikem vzniku rakoviny. Sulforafan, který jí dodává hořkou chuť, je také látkou, která účinně bojuje proti rakovině. Další ochrannou látkou je apigenin, který má schopnost zmenšovat nádor v agresivní formě rakoviny prsu. Vědci potvrdili, že apigenin má potenciál být v budoucnu netoxickým typem léčby rakoviny. Červené zelí obsahuje silný antioxidant anthokyan, který zpomaluje tvorbu rakovinných buněk, zabíjí již vytvořené rakovinné buňky a zastavuje tvorbu nových nádorů.

Pro zdravé srdce
Účinné antokyany v červeném zelí chrání i před rizikem vzniku srdečně-cévních onemocnění. Nedávná zpráva v časopise American Journal of Clinical Nutrition potvrdila spojitost mezi příjmem potravin bohatých na flavonoidy a nižším rizikem úmrtí na srdečně-cévní onemocnění. Dokonce i malá množství potravin bohatých na flavonoidy mohou být prospěšná. Vysoký obsah polyfenolů v zelí může snížit riziko srdečně-cévních onemocnění, brání vzniku krevních sraženin a snižuje krevní tlak.

Fermentované (nakládaní) zelí
Fermentované zelí je pro posílení imunity tou nejlepší volbou. Může to být nakládané zelí nebo kimči (korejská kvašená pochoutka). Součástí kimči je čínské zelí, japonské bílé ředkve, okurky, pepř a sůl. Takto naložené zelí se okoření mletými červenými chilli papričkami, přidá se k tomu cibule, česnek, zázvor a rybí omáčka. Kvasí se několik měsíců jako naše tradiční kysané zelí. Různé druhy zkvašené zeleniny plné probiotik jsou nejlepšími pomocníky na imunitu a dobré trávení. Obsah vlákniny a vody v zelí pomáhá předcházet zácpě a udržovat zdravé trávení. Zelí obsahuje značné množství antioxidantů. Červené zelí jich obsahuje ještě více než bílé zelí.

Výživové hodnoty 75 gramů hlávkového zelí

  • 17 kalorií,
  • 4 gramy sacharidů,
  • 1 gram vlákniny,
  • 2 gramy cukrů,
  • 1 gram bílkovin,
  • 30 gramů nakládaného zelí dodá tělu 30 - 35% denního doporučeného množství vitamínu C,
  • 81,5 mikrogramů vitamínu K,
  • 11 miligramů hořčíku,
  • množství množství vitaminu B 6, vápníku, draslíku a thiaminu.

 

Pozor na řídkou krev
Pokud užíváte léky na ředění krve, je důležité, abyste náhle nezačali konzumovat větší množství potravin obsahujících vitamin K, který hraje velkou roli při srážení krve. Někteří lidé mají problémy s trávením brukve a mohou trpět trávicími obtížemi. Konzumace menších porcí a uvaření zeleniny vám může pomoci.


Mohlo by vás také zajímat