Živý džem - hurmikaki

Hurmikaki patří mezi dovozové ovoce exotického původu. Má krásnou žlutou, oranžovou až červenou barvu a vynikající chuť. Je zdrojem mnoha důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny. Dostupné je ve všech lepších obchodech s ovocem.

Živý džem - hurmikaki

Pěstování
Toto ovoce pochází z Číny a jde o plody Ebenovníku rajčatového. S rajčaty však nemá mnoho společného. Jde totiž o chutné ovoce sladké chutě, které je možné vypěstovat i v našich podmínkách. Rostlina je totiž poměrně dobře mrazuvzdorná. Ebenovník vytváří stromy, které jsou v podobné velikosti jako jabloně. Ideální je, pokud si seženete rostlinku už v květináči a v příznivých podmínkách ji pak vysadíte v zahradě. To znamená, že ji lze vysazovat v průběhu celého roku, pokud není půda zamrzlá. Vyžaduje pravidelnou zálivku a to zejména v letních měsících. Ebenovník začíná rašit poměrně pozdě. Plody mají velikost jablka a na stromě se drží i po opadu listí. Je vhodné dopřát jim dostatek času na zrání a tak sběr odsunout na co pozdější termín. Ideálně až po prvních mrazících. Pokud jsou hurmikaki nezralé mají nepříjemnou trpkou chuť.

Plody plné zdraví
Pokud máte ve zvyku plody před konzumací oloupat, tak nemusíte. Zralé hurmikaki se konzumuje i se slupkou, která je tenká a snadno se žvýká.

Ovoce plné antioxidantů
Chutné plody jsou bohatým zdrojem vitamínů B, C, A či železa, hořčíku, draslíku či zinku. Pomáhá odbourávat stres a snižovat únavu. Má také výrazné antioxidační účinky. Obsahuje karotenoidy (lykopen a betakaroten), které spolu s vitaminem C výrazně posilují imunitní systém. Tyto karotenoidy chrání pokožku před negativními účinky UV záření. Vláknina má silné detoxikační účinky, výrazně pomáhá střevům a játrům.

Náš tip
Vyzkoušejte plody ebenovníku přidat do snídaňové kaše či k ovesným vločkám. Chutnají úžasně. Natírat můžete také zralé plody přímo na chléb či jiné pečivo jako džem, který ale nepřišel o vitaminy při zavařování.

Autor: Lenka Kostková