Zmrzlina jako nebezpečná potravina

Intolerance mléčného cukru dokáže pěkně potrápit. Lidé s tímto postižením si občas neuvědomí, že jejich zdravotní potíže může vyvolat i obyčejná zmrzlina. Ale naštěstí zde existuje vhodná forma prevence.

Zmrzlina jako nebezpečná potravina

V létě by si každý z nás rád dopřál zmrzlinu, ať už na osvěžení nebo jen tak pro chuť
Přibližně jedné pětině Čechů, kteří trpí nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy) ale způsobuje nepříjemné zdravotní potíže, jako jsou průjmy či bolesti břicha. I pro ně naštěstí existují různé způsoby, jak si vychutnat toto sladké a studené potěšení. Lidé postižení intolerancí mléčného cukru - laktózy, by měli vyhledávat takové zmrzliny a nanuky, které obsahují namísto živočišných tuků rostlinné. Naštěstí existuje povinnost označovat na potravinách složení, takže si mohou při koupi nanuku ověřit, co obsahuje. Horší to je se zmrzlinou ve stáncích, cukrárnách či v různých restauračních zařízeních. Z naší zkušenosti obsluha zákazníkům informace o původu tuku ve zmrzlině podat neumí. Tehdy je pro laktózově intolerantní nejjednodušší použít pár minut před snědením zmrzliny enzym laktáza ve formě tabletky, která zabrání možným nepříjemnostem. Tyto tablety jsou běžně dostupné ve všech lékárnách.

Laktóza se do mnoha potravin či léků často uměle přidává
Kromě jejího latinského názvu je třeba bedlivě sledovat na etiketách pojmy: mléčný cukr, mléko, smetana, máslo a syrovátka, a to ve všech formách. Riziko nepředstavují výrobky a jídla, která obsahují mléčnou bílkovinu, kyselinu mléčnou či bakterie kyseliny mléčné a mléčnan.

Pozor!
Uvedené tipy jsou určeny pro lidi s intolerancí latózy. Neplatí pro lidi alergické na mléčnou bílkovinu, kterých je u nás asi 1-3%. Intolerance laktózy není nemoc, jde o stav, při kterém lidské tělo neprodukuje enzym laktázu v dostatečném množství. Tělo tak nemůže štěpit laktózu - složený mléčný cukr, který v případě, že se dostane do tlustého střeva, způsobuje potíže. Tolerance laktózy s věkem klesá a proto lidí s problémem intolerance přibývá.

Autor: Lenka Kostková