Kdyby někdo vydal knižně všechny " zaručené " recepty na hubnutí, bylo by to dílo větší než Leninovy spisy. Jenže jsou to většinou rady zaručeně bez záruky. Nejen počet přijatých kalorií je důležitý, ale zejména složení potravin. Těchto sedm dietních triků, které vám nabízíme, však potvrdily nejnovější vědecké výzkumy. Pokud se pokoušíte zhubnout, zkuste je využít.
1.Vyhněte se kukuřičného sirupu.
Cukr z kukuřice je sladší než řepný, má však nebezpečnou vlastnost. Zatímco běžný cukr vyvolává pocit sytosti, kukuřičný ne. A tak z něho člověk přibírá. Kromě toho, při rozkladu kukuřičného cukru potřebuje metabolismus o jeden krok méně. Oba cukry se sice skládají z fruktózy a glukózy, ale v běžném cukru jsou tyto dvě sloučeniny vázány těsně k sobě, a proto se metabolismus s jejich rozkladem více potrápí. Naopak, v kukuřičném cukru jsou glukóza a fruktóza samostatné, absorbují proto rychleji. I vědecká studie ukázala, že krysy, které pily nápoje slazené kukuřičným sirupem, přibraly na váze více než ty, co pily nápoje s řepným cukrem. Přitom počet přijatých kalorií byl stejný. Kukuřičný cukr se nachází v nealkoholických nápojích, ale i v koláčích, pečivu, džemech a konzervách.
2.Nedovolte, aby pochutiny ovládly váš mozek.
Oříšky, lupínky, tyčinky, koláče a jiné dobroty jsou návykové. K tomuto závěru došli vědci poté, co sledovali působení prázdných potravin na mozek potkanů. Ovlivňují ho stejně, jako drogy. Po jedné dávce si tělo ptá další a větší. Když ji nedostane, objeví se abstinenční příznaky.
3.Rozložte si jídlo na více častějších dávek.
Jednou z hlavních chyb, které dělají lidé ve snaze zhubnout, je, že si mezi jídly nechávají příliš dlouhé přestávky. Když je pak ovládne hlad, snědí co vidí, nemají sílu vybírat si zdravé jídlo a přiměřené porci. S dalším jídlem proto nečekejte déle než tři hodiny. A když si už jednou sestavíte plán stravování, dodržujte ho. Neboť hormon grelín, který signalizuje hlad, se vylučuje přesně v tom čase, kdy si tělo zvyklo jíst. Proto pokud si dáte oběd dříve, než obvykle, už krátce po něm můžete
opět cítit hlad.
4.Uspokojte své tělo zejména snídaní.
Nejen počet přijatých kalorií je důležitý, ale zejména složení potravin. V jedné studii sledovali vědci vliv složení snídaně na to, co potom člověk sní během zbytku dne. Jedna skupina si na snídani dala smažená vejce s toastem a druhá skupina zase nízkotučný jogurt s cereáliemi. Množství přijatých kalorií bylo stejné. Výsledek byl překvapivý. Lidé ze smaženicové skupiny během dne cítili menší hlad a do večera snědli o 400 kalorií méně, než jogurtová skupina. Bílkoviny jsou proto na snídaně lepší než sacharidy. Více zasytí a méně se z nich přibírá. Nemusí to být přitom jen vajíčka, stejnou službu udělá i kuřecí maso, tuňák, či tvaroh.
5.Stavte na potravinách s nízkým glykemickým index.
Glykemický index říká, jak rychle potraviny ovlivňují hladinu cukru v krvi. Čím vyšší číslo, tím méně vhodná potravina na hubnutí. Je rozdíl sníst 300 kalorií ve formě dortu, nebo ovesných vloček. Z dortu se totiž cukr téměř okamžitě dostává do krve, velmi rychle se vyplaví inzulín, cukr se změní na tuk a rychlý výkyv hladiny cukru v krvi způsobí následný hlad. Pokud už se chystáte sníst potravinu s vysokým glykemickým indexem, doplňte ji vlákninou nebo bílkovinou. Tyto látky totiž zpomalují vstřebávání cukrů do krve.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.