Znáte účinné dietní triky?

Dietní " triky ", které zabírají. Přiblížit se k vysněné hmotnosti pomohou dvě věci, radí odborníci: jezte soustředěně a pomalým tempem a rozlišujte únavu a hlad, doplňujte hladinu železa. Množství přijatého jídla ovlivňuje i způsob konzumace.

Japonští vědci, kteří se zaměřili na způsob konzumace jídla obézních lidí, jsou přesvědčeni, že k obezitě ve velké míře přispívá i způsob, jakým se jídlo běžně konzumuje. Zjistili, že lidé, kteří jedí nepravidelně a pocit hladu zahánějí "rychlým polykáním" až do úplné sytosti, se "propracují" k nadváze pravděpodobněji než ostatní. Platí to jak pro dospělé, tak i pro děti.
Co nejrychlejší konzumace jídla je podle jejich zjištění charakteristická spíše pro ženy, muži zase častěji jedí až do pocitu úplné sytosti; přičemž jedním z nejhorších zlozvyků, které přispívají k nadměrné hmotnosti, je zahánění hladu při sledování televize. Rychlé a nekontrolovatelné "hltání jídla" před televizí a popíjení slazených nápojů se automaticky přenáší z rodičů na děti, proto vědci doporučují změnit své zvyklosti i kvůli potomkům a naučit se jíst pomalu a v klidném prostředí.


Další příčinou, která může vést k nadměrnému příjmu potravy, je únava "dešifrováno" jako hlad. Podle britských odborníků často vede k pocitu únavy nedostatek železa. A přestože se s nízkou hladinou železa v organizmu obvykle spojuje nechutenství, může vzniknout i opačná situace, chybí-li tělu železo, ztrácí energii a to mnohé naviguje směrem k ledničce. Větší přísun železa potřebují zvlášť ženy, zejména v období vrcholu růstu, menstruace a v době nastupující menopauzy. Jelikož z potravy se do těla vstřebá pouze 10 procent železa, doporučená denní dávka je 15 mg pro ženy a 10 mg pro muže. Rostlinnými zdroji železa jsou např.. slunečnicová a dýňová semínka, hnědá rýže a tmavá zelenina, organismus však dokáže lépe využít železo z potravy živočišného původu, jako jsou ryby, drůbež, červené maso a vaječný žloutek. Vstřebávání železa napomáhá vitamín C, a proto je vhodné spolu s masem konzumovat i zeleninu. Naopak, železo se hůře vstřebává ve spojení s mléčnými výrobky respektive vápníkem, tak kávou a čajem, jejichž popíjení je třeba odložit na později.