Způsobuje mléko rakovinu?

Pít mléko, nebo ho raději ze svého jídelníčku nezařazovat ? Jíst či nejíst mléčné výrobky? I názory odborníků na výživu se na téma mléko různí. Někteří z nich říkají, že zahleňuje a dospělý jedinec by ho už pít neměl.  Přiměřená konzumace mléka a mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku by ale měla být součást zdravé výživy. Názor, že mléko zahleňuje sliznice trávicího traktu, říkají převážně laici. Lékaři to prý tvrdí ojediněle. Odborníci z různých vědeckých a medicínských institucí stále doporučují mléko a mléčné výrobky jako významný zdroj plnohodnotných bílkovin a dobře stravitelného vápníku.

Způsobuje rakovinu?

Objevily se i názory, že pití mléka podporuje růst zhoubných nádorů. Zatím však nejsou žádné důkazy o tom, že by pití mléka znamenalo riziko zhoubných nádorů. Existují omezené důkazy, které naznačují, že sýry mohou být příčinou rakoviny tlustého střeva a konečníku, a že dieta bohatá na vápník může být pravděpodobně příčinou rakoviny prostaty. Jsou však pouze omezené důkazy o tom, že by vysoká konzumace mléka a mléčných výrobků byla příčinou rakoviny prostaty.
Doporučuje se  přiměřená konzumaci mléka a mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku jako součást zdravé výživy. Po druhé světové válce, ale zejména od 60 -70 let minulého století, kdy věda dokázala, že nasycené mastné kyseliny ze živočišného tuku nepříznivě ovlivňují zdraví cév (podporují vysoké koncentrace cholesterolu v krvi a vznik aterosklerózy), se doporučuje pít mléko a jíst mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, tedy ne plnotučné ani smetanové. Mléko a mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem výživy dětí i dospělých. Především jako zdroj bílkovin a vápníku, ale i vitamínů B 2 a B 12 a v plnotučných formách i některých vitamínů rozpustných v tucích.

Kdo by se mu měl vyhnout?
Jsou to lidé s alergií na mléčné bílkoviny a s těžkou formou nesnášenlivosti mléčného cukru-laktózy. Existují ale i formy nealergické intolerance na potraviny, včetně mléka. O tom, zda je mléko pro konkrétního člověka nevhodné, respektive až škodlivé, se však dá hovořit až na základě dostupných vyšetření.

Historie mléka

Ještě v 19. století se zvířecí mléko dávalo většinou jen kojencům jako náhrada v případě nedostatku mateřského mléka. Dospělí lidé konzumovali spíše mléčné výrobky, zejména sýry, máslo, tvaroh a jogurty. Až koncem 19. století a zejména ve 20. století se konzumace mléka stala běžnou součástí výživy dospělé populace v Evropě, USA a dalších ekonomicky rozvinutých zemích. Umožnila to mimo jiné vyspělejší zemědělská technika samotné produkce mléka, pokroky v technologii pasterizace či sušení mléka, jakož i mrazírenské a obalové techniky, což ho umožnilo déle uchovávat.