Zubní eroze a konzumace ovocných a zeleninových produktů

Ovoce, zelenina a saláty z nich jsou velmi populární, což je vlastně pozitivní věc, protože odborníci na výživu každodenní dostatečný přísun výživných látek doporučují nezanedbávat. Nepodceňujme však přitom potenciálně škodlivé účinky této zdravé stravy na zdraví zubů. Častá konzumace kyselých potravin a nápojů nese totiž zároveň s sebou zvýšené riziko zubní eroze.

Zubní eroze a konzumace ovocných a zeleninových produktů


Zubní lékaři pozorují ztrátu zubní skloviny, tzv. zubní erozi, zvláště u těch pacientů, kteří kladou velký důraz na své zdraví a udržují zdravý životní styl. Pro ně je nepochybně pravidlem zdravé výživy konzumace ovoce a zeleniny 5 krát denně. Tito pacienti obvykle současně dbají o vysokou úroveň ústní hygieny.
Problémem však je, že mnohé plody obsahují kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu a tím ji poškozují. Právě to je důvod, proč odborníci na výživu doporučují nekonzumovat více než 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny během dne. Podle nich je vhodnější dopřát si dvakrát denně 200 – 250 g ovoce jako přidanou složku v müsli nebo v podobě ovocného salátu-jako dezert po hlavním jídle. Jablko v době mezi jídly není žádný problém, protože se zvýší tvorba slin při procesu žvýkání a tyto rychle neutralizují škodlivé kyseliny.


Ovoce
Ještě problematičtější je pravidelná konzumace džusů a zmixovaného ovoce, protože tyto nápoje nejenže obsahují kyseliny, jako např. kyselinu jablečnou a kyselinu citronovou, ale i fruktózu nebo ovocný cukr. Podporují tedy tvorbu zubního kazu stejně jako obyčejný domácí cukr. Hodnota pH těchto nápojů je v silně kyselém rozsahu, takže jejich opakující se příjem s sebou přináší zvýšené riziko ztráty zubní skloviny, pokud naši potravu nedoplňují vápníkem. Optimální příjem vápníku zabezpečíme vyváženou kombinací s jogurtem nebo mlékem.

Z hlediska výživy a zdravých zubů ideálním nápojem, který zaručeně uhasí žízeň, je voda. Pokud se však nechceme vzdát osvěžující jablečné šťávy, odborníci na výživu doporučují smíchat jeden díl šťávy s třemi díly vody. Vhodné je podle nich také snížit frekvenci přijímání nápojů, jako jsou ledový čaj, kola, limonády nebo izotonické nápoje pro sportovce. Navíc mezi konzumací jednotlivých kyselých nápojů zuby potřebují delší pauzu. Není nic škodlivější pro zubní sklovinu než neustálý kontakt s cukrem a kyselinami.

Při zvýšeném riziku ztráty zubní skloviny, zuby by měly být chráněny používáním speciálních produktů na dentální hygienu. Některé zubní pasty vytvářejí na povrchu zubů ochrannou vrstvu a tím posilují zubní sklovinu a zvyšují její odolnost vůči opakovaným kyselým útokům a chrání zuby před ztrátou změklé zubní skloviny způsobenou čistěním zubů.

Důležité: jen váš zubní lékař může stanovit správnou diagnózu. Je proto nezbytné účastnit se pravidelných prohlídek chrupu.

Pro ochranu vašich zubů před ztrátou zubní skloviny byste měli:
• doplnit vaši stravu potravinami a nápoji, které mají vysoký obsah vápníku a / nebo fosfátů (např. mléko, jogurty, sýr)
• kyselé nápoje konzumovat raději během jídla, ne mezi jednotlivými jídly
• nepít kyselé nápoje brčkem a nepopíjet je malými doušky - je třeba dbát, aby nepůsobil v ústní dutině delší čas
• snížit četnost konzumace kyselých potravin a nápojů
• pít potřebné množství neslazených, nízko kyselých tekutin
• stimulovat tvorbu slin (např. žvýkačkami bez cukru)
• používat měkký zubní kartáček a vyhnout se silnému tlaku zubního kartáčku během čistění zubů.

Autor: Lenka Kostková