Bezlepková obilovina vhodná k dietám - Amarant

Znáte amarant? Tato zdravá obilnina pochází z Ameriky, a přestože u nás jsem o ní začali slýchat teprve nedávno, patří mezi nejstarší plodiny, pěstované k jídlu. V současnosti se v menší míře pěstuje i v Čechách a prodává ji většina obchodů s bio potravinami.

Bezlepková obilovina vhodná k dietám - Amarant

Zázračný amarant
Amarantu se také říká nepravá (přirozeně bezlepková) obilnina nebo obilovina dávných Aztéků. V přírodě můžeme natrefit až na 60 druhů této málo oceňované rostliny, ačkoli v potravinářském průmyslu mají využití pouze tři. Možná se teď ptáte, proč byste měli amarant konzumovat? Odpověď je jednoduchá. Jde totiž o potravinu, která v porovnání s jinými obilovinami obsahuje mnohonásobně více proteinu a svým aminokyselinovým složením hravě konkuruje plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Ale to ani zdaleka není všechno.

Léčivá síla amarantu
Amarantová semena jsou vitaminovou bombou a skvělým zdrojem minerálních látek jako hořčík, vápník, draslík a železo. Navíc semena neobsahují lepek a jsou tedy mimořádně vhodná pro výrobu bezlepkové mouky. Za zmínku stojí i amarantová vláknina, kterou oceníte zejména v případě přetrvávajících problémů se zácpou, a pokud hledáte účinnou prevenci proti rakovině tlustého střeva či hemoroidů. Amarant si mohou v libovolném množství vychutnat malé děti i důchodci, neboť podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk. Doporučuje se také jako součást jídelníčku cukrovkářů a pacientům, které trápí vysoký cholesterol.

Nenahraditelná potravina vegetariánů i veganů
Amarant dnes lze koupit ve všech obchodech se zdravou výživou a samozřejmě i na internetu. Právě tam najdete množství chutných receptů, které potvrdí pozici amarantu ve zdravém jídelníčku a pro výjimečné vlastnosti pravidelné využití v každé kuchyni. Amarant se používá nejen k přípravě müsli, pečiva, vloček či palačinek, ale pro svou lehce oříškovou chuť ho vegetariáni i vegani používají jako chutnou a zdravou přílohu k jídlům. V podobě těstovin vás výborně zasytí, jako součást moučné směsi si z něj snadno připravíte domácí chléb, amarantové zrno můžete doplnit do rizota, jeho orestovanou verzi zase uvítá každá domácí polévka.

Amarant i pro sportovce
Na amarant nedají dopustit ani sportovci, kteří ho jako doplněk stravy používají na tvorbu svalové hmoty, a to kvůli obsahu kvalitních bílkovin a vitaminů.

Amarantový olej
nachází stále častěji využití v kosmetickém průmyslu, léčí popáleniny a urychluje hojení jizev.

Autor: Martina Dvořáková