Těstoviny z tvrdé pšenice - semolinové dobroty

Průměrný Čech zkonzumuje za rok přibližně 5 kg těstovin. Z nabídky nejrůznějších druhů těstovin - od špaget, přes makarony po lasagne, si lze vybrat také podle toho, zda jsou vaječné nebo bezvaječné. Pokud chcete organismu dopřát zdravější alternativu, kupte si raději bezvaječné těstoviny, které tělo zasytí na delší dobu. Takovým typem jsou i semolinové těstoviny. Ještě jste o nich neslyšeli? Tak to je chyba! Semolinové těstoviny patří k těm nejzdravějším druhům těstovin. Vděčí za to vysokému obsahu bílkovin a úplné absenci cholesterolu ...

Těstoviny z tvrdé pšenice - semolinové dobroty

Semolinové těstoviny - proč je konzumovat?
Těstoviny ze semoliny obsahují skutečné výživové bohatství. Jsou zdrojem vitaminů B skupiny - za zmínku stojí zejména vysoký podíl vitamínu B1, B2, B3, B6 a B9. Právě komplex těchto vitamínů je nezbytný pro správně pracující nervový systém, ale také zvyšuje imunitu a podporuje zdravý metabolismus. Nutričně hodnotné je i zastoupení minerálních látek - především hořčíku a fosforu, který zvyšuje účinnost hořčíku, jako jednoho z nejvšestrannějších minerálů. V menším množství se v semolinové těstovinách nachází i železo, vápník, draslík či zinek. Jednou z nejdůležitějších živin, které tyto těstoviny z tvrdé pšenice obsahují, je nepochybně vláknina. Díky ní jídlo ze semolinových těstovin zasytí na delší dobu a pozitivně ovlivní trávení.

10 nejlepších účinků konzumace semolinových těstovin:
• Upravují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
• Podporují zdravé trávení, čímž zvyšují obranyschopnost organismu.
• Organismu dodávají potřebnou energii, přičemž zvyšují fyzickou výkonnost.
• Přirozeně upravují hormonální nerovnováhu.
• Pozitivně ovlivňují činnost srdečně- cévního systému.
• Snižují vysoký krevní tlak.
• Využívají se proti vzniku vývojových onemocnění (proto se jejich konzumace doporučuje těhotným ženám ).
• Odvodňují a působí proti vzniku dně.
• Napomáhá předcházet vzniku cukrovky (díky vláknině).
• Působí preventivně proti rakovině (zejména tlustého střeva).

Semolinové těstoviny - trend, který hýbe světem
Přestože semoliny jako produkt tvrdé pšenice je lidstvu znám již od dob starověkého Říma, dodnes mnozí upřednostňují vaječné těstoviny před semolinovými. V USA se semolinové těstoviny staly základem tzv. americké redukční diety, v afrických státech je semolina hlavní složkou typického pokrmu - kuskusu a v Indii z ní připravují chutné sladké pokrmy. Rozmáhající se trend semolinových těstovin se šíří i k nám. Podlehněte trendu ve zdravé výživě a semolinové těstoviny si jednoduše zamilujete!

Autor: Lenka Kostková