Bulgur - zdravá obilovina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Bulgur je velice chutná obilovina, která si své místo u nás teprve hledá. Ihned si ho oblíbili vegetariáni a vegani. Je velice chutný a  nenáročný na přípravu. Kromě vysoké výživnosti vyniká i lehkou stravitelností, obsahuje cenné minerály a vitaminy. Pomáhá také detoxikovat naše střeva, protože obsahuje cennou vlákninu.

Bulgur - zdravá obilovina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Bulgur je charakteristický výraznou obilnou vůní a příjemnou oříškovou chutí
Získává se z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčejí, vaří a po vysušení nadrtí na menší kousky. Samotná příprava této lahůdky je velmi jednoduchá, dokonce si vystačíte bez zapnutého sporáku.

Přípravu zvládne každý
Bulgur stačí zalít horkou vodou, hrnec zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít. Místo kaloričtější rýže jej můžete využít při vaření rizota, zahušťování polévek, přípravě nádivek, jako přílohu k masu, oceníte ho i v salátech či mletém mase. Proslulou pochoutkou připravenou z bulguru je libanonský salát tabbouleh, ale díky lehké stravitelnosti a vyváženému nutričnímu složení si postupně nachází uplatnění i v dalších světových kulinářských specialitách.

I pro toto ho lidé milují
S konzumací bulguru se spojuje množství pozitiv, proto není divu, že každým dnem získává na popularitě. Mezi jeho největší plusy patří:
vysoká nutriční hodnota

  • rychlost přípravy
  • cenová dostupnost
  • minimální množství tuku
  • obsah vlákniny
  • je bohatým zdrojem vitaminu A, hořčíku, fosforu a železa
  • díky vláknině podporuje činnost střev a nervové soustavy
  • nenadýmá
  • normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje vlčí hlad a chuť na sladké
  • podporuje trávení a urychluje metabolismus
  • pomáhá detoxikovat tlusté střevo

Zbavte se kil spolu s bulgurem
Bulgur už dávno vzali na milost i přísní výživoví poradci. Navzdory tomu, že jde o pšenici, je to kvalitní jídlo podporující trávení, vyprazdňování a tím i hubnutí. Odborníci na výživu doporučují konzumovat bulgur 2 - 3 x týdně spolu se zeleninou, libovým masem nebo jako součást polévek. Takto vás na delší dobu zasytí a zbaví potřeby dát si po jídle něco sladkého.

Vybrat si můžete z několika druhů
Především v obchodech se zdravou výživou vás může překvapit vícero druhů bulguru: pšeničný, celozrnný, pšeničný jemný, pšeničný hrubý či špaldový. Příprava světlejšího bulguru je rychlejší ve srovnání s celozrnným, ale ten zas obsahuje více prospěšné vlákniny a tím pomáhá účinněji bojovat proti nepříjemné zácpě. Je jen na vás, který druh si zvolíte. Výborně chutnají bez rozdílu všechny.

Náš tip - snídaně, která zasytí
Zalijte bulgur horkým mlékem se dvěma lžičkami medu, přidejte čerstvé ovoce podle chuti, hrst mandlí, případně jiných oříšků, trošku másla a skořice. Získáte tak chutnou a zejména zdravou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne.

Autor: Martina Dvořáková