Výroba domácího pleťového krému se včelím voskem

Snažíte se najít krém, které by nejlépe lahodil vaší pokožce a dodal jí vytouženou hebkost a jemnost? Nespoléhejte se na výrobky v obchodech, ale vyrobte si svůj vlastní domácí krém. V obchodech najdete řadu různých krémů slibujících hydrataci a jemnost, ale kterému opravdu věřit? K výrobě vlastního domácího krému nepotřebujete mnoho ingrediencí a můžete si ho vyrobit i v pohodlí domova.

Výroba domácího pleťového krému se včelím voskem


1. Vodní fáze
Smíchání vody a glycerinu. Smíchejte do odměrné misky vodu a glycerin. Stěrkou smíchejte suroviny, aby se spojily. Místo vody můžete použít květinové vody (hydroláty), čaj, aloe vera džus (v poměru 1 díl voda a 1 díl aloe džus).

2. Olejová fáze
Tání včelího vosku -  do vodní lázně, který vytvoříme dvěma hrnci (horní hrnec by se neměl dotýkat vody, pouze by se na něj měla pára dostávat s vařící vody). Nedávejte tát včelí vosk na přímý oheň, je ho hořlavina. Tavte vosk, dokud tak do ¾ nebude zkapalněný, pak vypněte zdroj tepla a nechte ho rozpustit úplně.

Smíchání oleje a tuku
Zatímco vám vosk taje, smíchejte ve větší nerezové misce, do které se budou přidávat ostatní suroviny na výrobu krému, olivový olej a kokosový tuk. Stěrkou promíchejte, aby se tuky spojily. Pokud se tuk nerozpustí přirozeně, nádobu s olejovou fází nahřejte nad vodní párou, dokud nebude směs celá tekutá - olejová. Namísto zvoleného olivového oleje můžete zvolit jiný, třeba kokosový olej nebo bambucké máslo.

Příprava na spojení oleje s voskem
Pokud máte roztátý včelí vosk a oleje, tak si připravte na pracovní desku spolu se smíchanými surovinami ve vodní fázi, také ponorný mixér.

Smíchání olejové směsi s voskem
Můžete začít pomalu přidávat do olejové směsi roztavený včelí vosk, za stálého míchání stěrkou.

Smíchání olejové fáze s vodní
Až bude směs blednout při míchání stěrkou, začneme pomalu přidávat vodní směs.

Přidávání volitelných surovin
Můžeme přidat například pár kapek oblíbeného éteického oleje a znovu promixujeme.

Plnění do čistých nádobek
Ideálně se plní krém cukrářskou plničkou. Plňte do čistých a dobře uzavíratelných nádob. Ideálně do dóz od vypotřebovaných krémů či mastí z lékárny.

Uskladnění
Uskladněte na tmavém a chladném místě. Krém si řádně označte etiketou s datem výroby a spotřebujteho  ideálně do dvou měsíců.

Autor: Lenka Kostková