Zažloutlé zuby vybělí rozmačkaná jahoda

Bílé a zdravé zuby, to je záležitost genetiky, ale také pečlivé zubní hygieny a často také výsledek bělících procesů ve stomatologických ordinacích. Ale stejně jako existují potraviny, které dělají na zubech skvrny a barví je do žluta, existují i přírodní prostředky, které dokáží zuby přirozeně vybělit.

Zažloutlé zuby vybělí rozmačkaná jahoda

1. Rozmačkané jahody
Jahody obsahují enzym, který je přirozeným bělidlem a odstraňovačem skvrn. Tuto bělící metodu si velmi oblíbila i herečka Catherine Zeta-Jones. Pár jahod rozmačkejte na kaši a zubním kartáčkem ji naneste na zuby v silné vrstvě. Nechte působit 3 až 5 minut, pak důkladně vypláchněte. Na závěr si zuby umyjte klasickou zubní pastou s obsahem fluoru, aby vám kyseliny v jahodách nepoškodily sklovinu.

2. Jablečný ocet
Potírání zubů jablečným otcem je další účinná bělící metoda, ale její příznivci upozorňují, že viditelné výsledky se dostaví nejdříve za měsíc. Kyselina jablečná odstraní skvrny od kávy a nikotinu. Po použití octa si umyjte zuby klasickým kartáčkem a pastou a ústa si pečlivě vypláchněte.

3. Kokosový olej
Bělicí účinek kokosového oleje můžete využít různými způsoby:
1. Vložte si do úst lžičku kokosového oleje a potřete jím zuby.
2. Aplikujte ho přímo na kartáček a klasicky si vyčistěte chrup.
3. Aplikujte olej na čistý hadřík a přetřete si jím zuby.

4. Sýry
I sýr vám může pomoci k bílému a zdravému úsměvu. Mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravé zuby. Sýry obsahují bílkovinu kasein, který spolu s vápníkem přispívá ke zpevňování zubní skloviny.

5. Zelenina
Dopřejte si pravidelnou porci křupavé zeleniny - zejména celeru a mrkve (pokud máte raději ovoce, vsaďte na jablka a hrušky). Tyto pochoutky efektivně odstraní zbytky jídla z povrchu zubů a přispívají k tvorbě slin, které zabraňují nežádoucímu zbarvení zubů.

Čtyři bělící zázraky
1. Tmavá čokoláda
2. Ořechy, semena
3 .Soda bikarbona
4. Zelený čaj

Na co nezapomenout
Každé tři měsíce vyměňte svůj zubní kartáček za nový.

Autor: Lenka Kostková