Pět druhů ryb, které řadíme mezi nejzdravější

Ryby řadíme k nejzdravějším potravinám. A ne neprávem. Je to především kvůli jejich vysokému obsahu bílkovin, vitaminů a živin, které mají významný vliv na zdraví člověka. Měly by být součástí každého zdravého jídelníčku. A to nejen na Vánoce, ale po celý rok. Konzumovat bychom je měli dvakrát týdně.

Pět druhů ryb, které řadíme mezi nejzdravější


Proč jsou ryby důležité?
Díky nízkému obsahu tuku se zařazují ryby mezi vysoce kvalitní bílkoviny. Jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy jako D a B2 ( riboflavin ), vápník, fosfor a na další minerální látky jako železo, zinek, jód nebo hořčík. Díky tomuto složení pomáhají ryby udržovat zdravé srdce a mozek - snižují riziko srdečního infarktu a mozkové příhody. Stejně mohou i snižovat riziko deprese, Alzheimerovy choroby nebo demence.
Ryby mají pozitivní účinky i v oblasti kosmetiky. Omega-3 mastné kyseliny v rybách jsou přesně tím typem zdravého tuku, který potřebuje naše pleť pro lepší hebkost a vlasy pro jejich lesk.

Které ryby jsou ty nejlepší?
1. Losos
Určitě nikoho nepřekvapí, že právě tato ryba se řadí mezi top nejzdravějších. Už dlouhou dobu se o ní hovoří jako o výživné potravině, která by neměla chybět v žádném jídelníčku. Je výborným zdrojem vitaminů ( vitamín B6, B12), minerálních látek a bílkovin. Pomáhá udržovat stabilní hladinu inzulínu v těle, zlepšuje paměť a efektivnost mozku, snižuje riziko rakoviny ledvin a napomáhá k udržování zdravé pleti.

2. Pstruh duhový
Tento typ ryby je také bohatý na vitamíny (především vitamín B12) a na bílkoviny. Význam pstruha spočívá hlavně ve snižování špatného cholesterolu v organismu a v chráněni těla před oběhovými problémy (např. trombóza ).

3. Platýs
Ryba platýs je významným zdrojem vitaminu B12, B6, kyseliny listové a hořčíku, díky čemuž napomáhá ke zlepšování průtoku krve, kyslíku a živin v celém lidském těle. Konzumace této ryby poskytuje i ochranu proti rakovině vaječníků a zažívacího traktu a rovněž podporuje i zdravé fungování mozku.

4. Makrela
Makrela obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli u diabetiků - kontrolují hladinu cukru v krvi. Konzumace této ryby nejenže reguluje hladinu cukru, ale snižuje i celkové riziko vzniku cukrovky. Vysoká hladina draslíku pomáhá udržovat krevní tlak na optimální úrovni a tím snižuje riziko zdravotních komplikací spojených s hypertenzí.

5. Černá treska
Tento typ tresky je významný díky obsahu kyseliny DHA, která je důležitá při vývoji mozku a očí člověka. Primární roli hraje zvláště v době těhotenství - při růstu a vývoji centrálního nervového systému vyvíjejícího se plodu. Na druhé straně pomáhá i pacientům s revmatoidní artritidou (snižuje zánět).

Na závěr
Konzumace ryb je pro tělo přínosem jen v případě, že se nejededná o ryby ze znečištěných vod. Vzhledem k tomu, že původ mořských ryb je často nedohledatelný, konzumace těchto ryb se dětem, těhotným a kojícím ženám nedoporučuje.