Citron pomáhá v boji proti rakovině

Co se vám vybaví, když se řekne citron? Žlutý citrusový plod, který je velmi kyselý a saháme po něm, když chceme osvěžující nápoj, nebo když se léčíme z nachlazení. Ale citron, který obsahuje v syrovém stavu značné množství vitaminu C, je i účinný bojovník proti nádorovému bujení.

citron, citrusové plody, rakovina

Dospělý člověk by měl denně přijmout 75-100 mg tohoto vitaminu,
což znamená, že právě citron je jeho vynikajícím zdrojem. Vitamin C je jeden z nejdůležitějších vitamínů, který ovlivňuje mnoho tělesných funkcí v organismu. Má vliv na imunitu a obranyschopnost organismu a hraje důležitou roli při likvidaci volných kyslíkových radikálů, které přirozeně vznikají v organismu při metabolických procesech. Je tedy výborným antioxidantem a projevuje své účinky i při vstřebávání železa z tenkého střeva do krve a také zpevňuje stěny cév.

Kromě kyseliny askorbové obsahují citrony i další látky rostlinné povahy,
které nazýváme fytochemikálie. Jejich úloha je velmi důležitá při prevenci nádorových, zánětlivých a srdečně-cévních chorob. Mezi fytochemikálie patří např. terpeny nebo polyfenoly či favonoidy. Tyto mikroživiny, o nichž se mluví méně než o vitaminech, mají však také protizánětlivé a antioxidační účinky. Stejně se jim přisuzují i protirakovinné vlastnosti.

Citrusové plody včetně citronů chrání před rakovinou ústní dutinu, jícen a hltan
Jeho protirakovinný účinek je závislý na množství požitého ovoce. Podobně pozitivní účinky citrusů byly sledovány i při prevenci rakoviny žaludku a plic. Citrony jsou vynikajícím pomocníkem v boji proti chorobách cév, srdce, zánětlivým a infekčním chorobám a proto se obecně doporučuje jejich vydatná konzumace, dokonce i při léčbě některých druhů rakoviny.

Šťáva z citronu
vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přilijte cca 2 - 3 dcl vody a lžičku medu. Chutná výborně, osvěží, léčí a neobsahuje konzervanty. Můžete si ji připravit každý den čerstvou. Její příprava vám nezabere ani moc času.

Autor: Martina Dvořáková