Kokosový ořech chrání před rizikem rakoviny žaludku

Kokosové ořechy a všechny produkty, které se z něj získávají prospívají našemu zdraví. Ale víte proč? Přestože se jedná o exotickou plodinu, dá se i v našich obchodech koupit po celý rok a navíc za velmi příznivou cenu.

Kokosový ořech chrání před rizikem rakoviny žaludku

Věděli jste, že kokos je základem jídelníčku pro téměř třetinu planety?
Kokosový ořech, navzdory své současné popularitě, je stále v naší zemi považován za exotické jídlo. Má pozitivní vliv na lidské zdraví mnoha způsoby, od ochrany před srdečními chorobami až po prevenci zubního kazu. Díky tomu, že kokos je jednou z nejrozmanitějších potravin na světě, pokud jde o dostupné formy, existuje nespočet možností, jak ho konzumovat. Ideální způsob, jak dostat kokos do těla v poměrných množstvích a postupně jej začlenit do našich obvyklých stravovacích návyků, je začlenit ho do potravin, na které jsme obvykle zvyklí.

Boj proti bakteriím, které způsobují vážné nemoci zažívacího traktu
Bakterie Helicobacter pylori jsou odpovědné za infekce, které způsobují většinu žaludečních vředů a zvyšují riziko rakoviny žaludku. Studie naznačují, že MCT obsažené v kokosu aktivně bojuje proti těmto bakteriím a pomáhá udržet lidský organismus silný a zdravý.

Vláknina a detox
Kokosový ořech obsahuje množství vlákniny, která je nezbytná pro regulaci střevní aktivity. Během jedné studie bylo hlodavcům podáváno antibiotikum, které způsobuje otravu jater. Současně obdržely dávku panenského kokosového oleje. Olej se ukázal jako velmi účinný v boji proti škodlivým látkám prostřednictvím ochrany ohrožených orgánů.

Prevence Alzheimerovy choroby
Studie s pacienty s Alzheimerovou chorobou a pacienty s částečnou duševní poruchou zaznamenaly pozitivní změnu po 20 týdnech až 20 měsících užívání. Skupina pacientů s placebem během aplikace nezaznamenala žádné změny.

Snižuje projevy artritidy
Studie v Indii zjistila, že antioxidanty kokosového oleje snižují zánět spojený s artritidou mnohem lépe a účinněji, než přední farmaceutické léčivé přípravky.

Jak nejlépe využít léčivé účinky kokosu

  • Kokos může nahradit dosud použité potraviny - například ve formě zdravého panenského kokosového oleje, který je vhodný jak pro vaření, tak pro pečení .
  • Přírodní restované kokosové lupínky jsou vynikajícím netradičním toppingem pro vaše dorty, koláče, zákusky, ale stejně i smooties, domácí zmrzliny a míchané drinky.
  • Kokosová voda účinně hydratuje, osvěží a navíc krásně voní.
  • Stačí si dát čajovou lžičku kokosového oleje do úst a podržet ho na zubech několik minut a následně ho třít kartáčkem či jednoduše prstem. Tato metoda je již staletí součástí indické medicíny, ajurvédy. Kokosový olej zabraňuje i vzniku bolestivých aftů.
  • Kokosový olej lze používat i v péči o vlasy a pokožku celého těla.
Autor: Lenka Kostková