Proč kokosový olej?

Kokosový olej je dobrý nejen k jídlu a vaření, ale i jako pleťový krém, kterému se potěší pleť nejen v zimě, ale i v létě.

Proč kokosový olej?

Využití

Je vhodný po opalování i místo balzámu na rty. Pomáhá zlikvidovat kvasinky, kandidy, bakterie a viry. Proto se využívá jako podpora při léčbě kvasinkových onemocnění. Doporučuje se dávka 3x denně 1 polévková lžíce oleje. Můžeme ho pít v doporučené dávce, natírat si jím tělo, dělat masáže a zábaly, masky ... použití je opravdu mnohostranné. Proces jeho získávání je dost komplikovaný, protože kvalita se odrazí i na celé výrobě.

Výroba

Panenský olej musí být vyráběn z čerstvé syrové dužiny zralých kokosů. Ta se z rozbitých kokosů vydlabe speciální škrabkou a vytlačí se z ní husté mléko. Je možné použít různé metody pro oddělení oleje z mléka. Základ je zralost kokosů a zpracování. Kokosový olej je velmi lehce stravitelný, nezatíží žaludek, neobsahuje cholesterol, pomáhá při hypoglykemii a má vysokou tepelnou stabilitu.

Vlastnosti

Obsahuje asi 45% mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidovou membránu kvasinek, bakterií a virů. Funguje tedy jako přírodní antibiotikum a tráví se podobně jako sacharidy - rozkládá se na glukózu, která je zdrojem energie. Pár lžiček nás nasytí na několik hodin, proto je vhodný i při redukčních dietách, nebo když nemáme čas se najíst a potřebujeme se zasytit a dodat tělu energii. Také zabraňuje jojo efektu a doporučují ho lékaři i pro diabetiky s kolísavou hladinou cukru v krvi. Nezatěžuje štítnou žlázu, je vhodný k léčbě aftů v ústech a herpetických onemocnění. Má velmi vysokou tepelnou stabilitu, nepřepálí se až do 200 °C. Je vhodný na smažení sladkých i slaných produktů, hodí se i na přípravu thajské nebo indické kuchyně. Složení bio oleje je jiné, než u ostatních kokosových olejů, při teplotě do 25 ° C je v tuhém stavu, při vyšších teplotách se promění na kapalinu a tehdy se dále upravuje jako běžný olej, který používáme na vaření a pečení. Kokosový olej přirozeně neobsahuje cholesterol - je to rostlinný olej. Navíc díky své schopnosti stimulovat vylučování hormonů štítnou žlázou pomáhá cholesterol v těle odbourávat. Příslušné hormony konvertují cholesterol na důležitý sterol - progesteron. Ten zpomaluje projevy stárnutí. Panenský kokosový olej má ještě další přednosti - je dokonalý jako pleťový a tělový olej, ideální nejen pro suchou a citlivou pokožku, ale pomáhá harmonizovat mastnou pleť. V zimě ochrání pleť a rty před mrazem, v létě se stará o kůži po opalování, můžeme ho používat na masáže, protože má neuvěřitelnou schopnost postavit člověka na nohy a dodat mu energii z vnějšku i zevnitř. Má podobné složení jako tuky v pokožce a nezpůsobuje alergie. Je vhodný i pro malé děti a ocení ho i starší lidé, kteří mají pokožku ještě sušší. Stejně se využívá na různé pleťové masky, je vhodný i na vlasovou péči - pomáhá bojovat proti lupům, lámavosti vlasů a regeneruje je od kořínků. Používá se také na masáže vlasové pokožky, hojí ranky na hlavě způsobené nevhodnou péčí. Omezuje negativní dopad nadměrného slunečního záření. Je ideální pro citlivou pokožku.

Autor: Martina Dvořáková