Čaj léčí


Čaj zeštíhluje, léčí, povzbuzuje, je zdrojem tekutin.

Čajový rituál může být navíc příjemným relaxem nebo společenským posezením s přáteli. Dejme proto čaje zelenou, a zejména tomu zelenému.
Zelený čaj se těší označení "čaj zdraví". U nás nazýváme slovem čaj i nálev z bylinek, pravda je však taková, že skutečný čaj pochází výlučně z lístků vždy zeleného keře - čajovníku.
Nejoblíbenější skupinou "čajů-nečajů" jsou u nás "čaje" ovocné, v tomto případě však také nejde o pravý čaj, protože základ nápoje netvoří listy čajovníku, ale sušené lístky, květy či plody různých druhů ovoce a bylin. Neobsahují tedy kofein, lze je pít bez omezení a dávat je i dětem. Podobně je to i s "čajem" rooibos, který pochází z jihoafrického kra, a bezstarostně jej mohou pít všichni, co mají  z před kofeinových nápojů respekt. A do třetice zmiňme  lapacho - přírodní produkt z vnitřní kůry stejnojmenného stromu - ani ten lístky čajovníku nikdy neviděl.
Mezi skutečné čaje, jejichž základem jsou celé, zlomky nebo velmi malé části lístků čajovníku, patří bílý, zelený, černý čaj a tzv.. oolong. Zejména prodej zelených a bílých čajů u nás roste nejrychleji. Z toho 95 procent se prodá v nálevových sáčcích. Možná jste dosud netušili, že základem všech těchto čajů s jednotlivými barevnými přívlastky je jeden a tentýž čajový lístek. Rozdíl je pouze ve způsobu jeho zpracování.
Barevné přívlastky čajů
Ten způsob zpracování čajových lístků je vlastně fermentace (oxidace). Je to stejné etapě zpracování čaje při určité teplotě a vlhkosti, když se čajové lístky mění z jasně zelená na hnědé, případně červenočerné.
Bílý a zelený čaj jsou nefermentované, oolong je polozelený čaj, tedy částečně fermentovaný a černý čaj je fermentovaný.
Bílý čaj je nefermentovaný a je lahůdkou mezi čaji, vyrábí se jen ve velmi omezeném množství a jeho výroba je specifická. Listové pupeny se totiž odtrhávají ještě před rozvinutím, nechají se zavadnout, což je první fáze zpracování každého čaje, a pak se suší. Bílým se tento čaj nazývá pro stříbřitě bílý vzhled lístků a nálev z něj bývá světle žlutý.
Co se týče zeleného čaje, který se považuje ze všech čajů za nejzdravější, lístky se po zavadnutí tepelně zpracovávají, aby se zabránilo fermentaci.
Při oolong dojde k fermentaci pouze na okrajích lístků a po několika hodinách se tento proces zastaví zahřátím podobně jako při zeleném čaji.
Černý čaj je ten, jehož lístky stihli změnit barvu ze zelené na tmavou. Také nálev z něj je nejtmavší. Kromě barvy má i jiné vlastnosti a vůni.