Nápoje do zimního počasí, které zahřejí tělo i duši

Zimní počasí přímo svádí k pití teplých nápojů. A nemusí to být jen po procházce či sportování na ledu a sněhu. I po kratičké cestě z práce vás osvěží teplý čaj nebo svařené víno v domácím prostředí. Příprava není nijak složitá a zdlouhavá, navíc doma si může přidat i ingredience, které máte rádi a vytvořit si svůj zcela originální nápoj.

Zahřejeme tělo i duši

Horké čaje určitě zahřejí tělo a potěší duši, zejména svou vůní. Mluvíme horké, ale nemyslíme horké doslova, spíše teplé. Nechceme si přece zničit cenné vitamíny, například z citronu a medu. V podstatě každá teplá tekutina zahřeje, ideální je slepičí polévka, která je účinná nejen v boji proti chřipce, ale také jako prevence. Jenže její příprava dá časově zabrat. Častěji tedy volíme teplý čaj.

 

Jaký čaj zvolíme?

K dispozici máme širokou nabídku černých, zelených, červených čajů nebo čaje bylinné. Jenže, není čaj jako čaj, některý zahřeje o něco víc. Mezi takové čaje rozhodně patří čaj zázvorový, čaj z jinanu, rooibos, ale i čaj na podporu štíhlé linie Pu-erh. Podobné účinky se připisují i bylinkovým čajům, zejména takovým, které čistí krev. Bylinkáři doporučují čaj z kopřivy, heřmánku, z listů ostružiny, maliny nebo jahody. Nejlepší je určitě směs bylinek.

Teplé alkoholické nápoje

Příjemně nás může zahřát horké víno, oblíbený punč nebo grog. Punč si můžeme připravit i bez alkoholu. Grog je naproti tomu alkoholický nápoj. Tvoří ho rum, voda, ale můžeme použít i koňak nebo whisky.

Punč bez alkoholu

Potřebujeme: 500 ml džusu z tmavých hroznů, případně z černého rybízu, 500 ml ananasového džusu, hřebíček, zázvor, skořici, badyán, sušené jablko, kůru z pomeranče a 1 citron. Koření a kůru z pomeranče krátce povaříme asi v 1 dl vody. Džusy zahřejeme, přidáme svařené přísady. Servírujeme ve vysokých sklenicích ze silného skla a s kolečkem citronu nebo pomeranče. Džusy obměňujeme podle chuti.

Výborný punč s červeným vínem

Potřebujeme: 700 ml červeného vína, 500 ml vody, 1 pomeranč, 1 citron, 250 ml rumu, 150 g cukru, 3 ks celé skořice, hřebíček a ovoce (zázvor, jablko, ananas, hrušku, avokádo ...). Vodu přivedeme do varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí, přidáme skořici, hřebíček, víno, rum, citrónovou, pomerančovou šťávu a na drobné kousky nakrájené ovoce. Nápoj zahříváme, dokud nezačne vřít. Punč podáváme teplý spolu s kousky ovoce.


Mohlo by vás také zajímat