Olej z ovsa místo prášku do pečiva?

Oves je známá kulturní rostlina známá zejména v potravinářském průmyslu. Ovesné vločky jsou preferovány jako výživné doplněk stravy pro každou věkovou skupinu. Jistě, ale zamysleli jste se někdy, že byste si připravili ovesnou koupel? Ne? Nikdy jste o tom neslyšeli? Tak právě teď je vhodný čas na doplnění informací.

Olej z ovsa místo prášku do pečiva?

Chutný oves
Oves setý není v podstatě náročná rostlina; je odolný proti chladu a pěstuje se ve velkém rozsahu. Možná právě proto, si tuto zdravou pochoutku může dopřát opravdu každý. Navíc oves obsahuje cenné výživné látky a při správné kombinací dokáže zasytit na dlouhé hodiny. I proto je oblíbený hlavně u sportovců, například v podobě ovesných vloček s mlékem. I pro děti se často doporučují ovesné vločky, protože obsahují škrob ale i proteiny, minerální látky jako železo, vápník, hořčík a jiné. Oves setý je hlavně bohatý na vitamíny skupiny B a to konkrétně na B1, B2 a B12. Skvěle chutnají i ovesné kroupy.

Oves jak ho neznáte
Kromě potravinářského průmyslu, je oves setý účinný v kosmetickém průmyslu. Ovesné otruby se totiž používají při mytí velmi citlivé pleti nebo se z nich dá připravit maska. Pouze je rozřeďte převařenou vodou, aby vznikla hustá kašička, kterou naneste na obličej. Po deseti minutách pleť omyjte vlažnou vodou. Z neloupaného ovsu setého nebo přímo již z ovesných vloček si můžete připravit relaxační koupel, která posiluje a zároveň uklidňuje. Do vody přidejte asi kilogram ovesných vloček, které zabalte do plátěného sáčku a nechte je vyluhovat. Ponořte se do koupele na dvacet minut.

Chutná pochoutka z ovesných vloček
Pokud si chcete připravit chutnou pochoutku z ovesných vloček, nakupte si jeden kilogram ovesných vloček, jogurt, med, ovoce a citrónovou šťávu. Ovesné vločky namočte přes noc do trojnásobného množství vlažné vody. Pak je smíchejte s medem, jogurtem, citronovou šťávou a ovocem dle vlastního výběru. Tato pochoutka je ideální ke svačině. Dodá hodně energie, ale nezatíží trávicí systém.

Olej z ovsa
Olej z ovsa je sice málo známým olejem, ale zato je bohatý na fosfolipidy či polární lipidy. Troška tohoto oleje dokáže nahradit jiné rostlinné oleje přidávané do pečiva a navíc s ovesným olejem dosáhnete zvětšení objemu pečiva či bochníku chleba. Navíc prodlužuje životnost takového pečiva a zlepšuje jeho strukturu. Olej z ovsa je i skvělou náhradou rostlinných tuků. Pokud se chcete vyhnout tradičním práškům do pečiva, vyzkoušejte tento vzácný olej. Je skvělou alternativou a je zdraví prospěšný.

Autor: Martina Dvořáková