Ovesná kaše - levný zdroj vitaminů, minerálů a vlákniny

Oves je jedna z nejstarších obilnin. Dokáže zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu dostatečné množství energie. Pokud ho konzumujete pravidelně, pomůže vám k zdravým a krásným vlasům, pokožce i nehtům. A dají se z něj připravit skvělé pochutiny!

Ovesná kaše - levný zdroj vitaminů, minerálů a vlákniny

Ovesné vločky obsahují
100% vlákniny, dále rostlinné bílkoviny, vápník, draslík, železo, zinek a mangan, který je potřebný pro kosti, zuby, ale i imunitní a nervový systém. Z vitamínů se zde nachází "vitamín dlouhověkosti" - K, který naše tělo potřebuje pro správnou srážlivost krve, ale jak už jeho přezdívka říká, snižuje i riziko vzniku nádorů. Taktéž zde najdeme i omega-3 mastné kyseliny, významné pro protizánětlivé účinky a správně složení krve. Je třeba zmínit i nasycenou kyselinu tryptofan pro její efektivní účinnost proti depresi, nespavosti, úzkosti a stresu.

Ovesná kaše je značným energetickým zdrojem, je velmi zdravá a pomáhá i v těchto případech:

  • udržuje stálou hladinu cukru v krvi,
  • podporuje trávení a činnost ledvin,
  • snižuje riziko srdečních chorob a infarktu,
  • eliminuje nemoci nervové soustavy, vyčerpání, únavu,
  • pomáhá při správné činnost štítné žlázy,
  • působí proti kožním problémům,
  • proti rakovině,
  • pomáhá při hubnutí.

 

Připravte si ovesnou kaši na mnoho způsobů
Ovesnou kaši si můžete připravit předem na mnoho způsobů. Samotné kombinace ingrediencí způsobí, že budete jíst s požitkem a zaženete nudu ze snídaňových rituálů.

Máte rádi toto energeticky vydatné jídlo,
ale ráno se vám s tím nechce zabývat? Dáme vám tip, jak si chutnou ovesnou kaši můžete připravit již večer a ráno si můžete déle zdřímnout s pocitem, že vás čekají připravené snídaně. Na přípravu budete potřebovat pár středně velkých sklenic, ovesné vločky, mléko nebo jogurt, med, případně ovocný sirup nebo džus a různé druhy ovoce. Ovesné vločky zalijte mlékem, přidejte med nebo džus, také vyzkoušejte přisypat i pár lžiček lněných semínek a proteinu, který zvyšuje energetickou hodnotu pokrmu. Na závěr vločky ochuťte vybraným ovocem a můžete je i posypat kakaem nebo skořicí či vanilkovým cukrem. Tyto obsahy pak řádně protřepejte, sklenice přikryjte víčkem a schovejte do chladničky. První den si zkuste připravit kaši s letním ovocem zalitou medem a mlékem. Do směsi přidejte nakrájený banán, mango či broskev. Další den zde máme tip na méně sladkou a netypickou kombinaci jahod, malin a avokáda, které zalijeme pomerančovým džusem. Chcete-li něco ještě zdravějšího, vyzkoušejte k avokádu přidat okurky, špenát a zelené jablko. Na závěr přidejte jablečný džus. Máme zde i energetickou bombu pro sportovce. Smíchejte s mlékem čokoládový protein, přidejte vypeckované třešně a nakrájený banán. Dodá vám to dostatečné množství energie na trénink. A pokud by vám bylo málo, dochutit si kaši můžete i ořechy, rozinkami, borůvkami, brusinkami nebo posypat kakaem či skořicí. Fantazii se meze nekladou, hlavně, aby vám to chutnalo.

Autor: Lenka Kostková