Proč a jak konzumovat zázvor?

Ačkoliv je zázvor velmi starou bylinou, pěstovanou již v dávných dobách, svou slávu zažívá zřejmě až dnes. Čínští léčitelé ho po staletí používali k léčení mnoha neduhů, zejména při nevolnosti různého původu. Západ se o zázvor začal zajímat až mnohem později po tom, co se opravdu potvrdily jeho léčivé účinky.

Proč a jak konzumovat zázvor?

Jak zázvor konzumovat a co z něj připravit?
Zázvor je potravina, ze které se dají připravit různorodé a chutné pokrmy vhodné pro každodenní konzumaci. Vzpomínali jsme již zázvorový čaj a osvěžující vitamínové drinky. Zázvor je vhodný i do salátů, ale protože má výraznou vůni i chuť, třeba dát pozor na jeho množství. Při vyšším množství hrozí i nepříjemné štípání a pálení, které ale není nijak zvlášť nebezpečné. Zázvor je možné nastrouhat podobně jako mrkev či petržel do polévek, omáček, nebo přímo na maso, zvláště se výborně hodí ke kuřecím prsům a dodá jim tu správnou chuť. A samozřejmě nesmíme zapomenout na dezert - oblíbeným receptem je zapečený banán na zázvoru a medu. Fantazii se meze nekladou a šikovné hospodyňky jistě využijí tento malý přírodní zázrak a potěší tak své konzumenty u stolu.

Nakládaný zázvor
Jeden praktický tip pro všechny, kteří si zázvor už zamilovali a chtějí ho mít rychle po ruce: Mladý zázvor, který je méně dřevnatý, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty vhoďte na 30 sekund do vařící vody, přeceďte a nechte vychladnout. Mezitím si do lahví připravte ocet, cukr a sůl. Do lahví naskládejte plátky zázvoru a nechte 1 den odležet v chladničce. Takto nakládaný zázvor vydrží v chladničce i několik týdnů.

Japonci s oblibou konzumují zázvor pokrájený na plátky, zejména v kombinaci se sushi
Oblíbený je také zázvorový čaj - zázvor nastrouhaný nadrobno, zalitý vroucí vodou. Velmi osvěžující jsou i zázvorové drinky - základem je zázvorový čaj, který se zalije ovocnou šťávou.

Zázvor je přibližně 1,5 metru vysoká rostlina se žlutými květy pocházející z Asie
V současnosti se pěstuje zejména v jihovýchodní Asii, západní Africe a Karibiku. Léčivý je oddenek rostliny.
 
I u nás se zázvor dá běžně koupit, otázkou však je, jaké je kvality
Za nejkvalitnější se pokládá zázvor koupený od vietnamských obchodníků, případně ten ze specializovaných obchodů se zdravou výživou. Ale úplně nejkvalitnější je určitě ten zvlášť vypěstovaný v domácím prostředí, bez použití umělých hnojiv a pesticidů. My se budeme muset uspokojit i s tím ze supermarketu, případně si ho vypěstovat i doma. Rostlina potřebuje dostatek tepla, ale i přesto u nás rozkvete jen málokdy. Po vyklíčení  v květináči rostlinka seschne, ale je to naprosto v pořádku, po několika dnech začne pěkně růst.

Proč je dobré konzumovat zázvor?
Léčivé účinky této rostlinky se potvrdily zejména při žaludeční nevolnosti, jednak po narkóze a také po chemoterapii a těžkých lécích. Výzkumy provedené na těhotných ženách zatím oficiálně potvrzeny nebyly, ale je možné, že menší dávka zázvoru může nevolnost v těhotenství opravdu zmírňovat. Jisté je jen to, že zázvor v předepsaném množství uškodit nemůže.

Zázvor je skutečně malým zázrakem pro lidský organismus
Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, napomáhá trávení a podporuje chuť k jídlu, působí proti žaludečním křečím a nevolnosti a to i při cestovní nevolnosti a nevolnosti v těhotenství. Působí také proti virům, pomáhá chránit před chřipkou a nachlazením a usnadňuje i průběh těchto onemocnění. Má také schopnost zpomalovat některé druhy rakoviny.

Autor: Martina Dvořáková