Křen zabíjí mikroby, ale i přebytečné kilogramy

Křen selský (Armoracia rusticana) je silně aromatizovaná rostlina. Dokonce patří mezi jedno z nejpálivější koření. Má tolik léčivých účinků, že se také někdy a právem nazývá český ženšen. Jeho používání má staletími prověřenou tradici. Ale v dnešní době se na jeho vynikající účinky téměř zapomíná. 

Křen zabíjí mikroby, ale i přebytečné kilogramy

Superpotravina ve stínu

Existuje rostlina, kterou v žádných žebříčcích renomovaných superpotravin podle nejnovějších trendů zdravého stravování nenajdete. A přece má z hlediska hubnutí jedny z nejzáviděníhodnějších účinků. Představíme vám  alternativní verzi diety, kterou znaly už naše babičky.

Bylinná koření jako tajemství rychlého spalování tuků? 

Tajemství vosího pasu a rychlého spalování tuků (především těch na břiše, které trápí podle posledních výzkumů více než polovinu žen) se skrývá v obyčejném křenu. Tato, na západě stále poměrně málo známá léčivá bylina s kořenem, který se používá v kulinářství jako kořenové dochucovadlo, má totiž téměř zázračné účinky, pokud jde o urychlení účinných metabolických procesů. Tohle věděly už naše babičky.

Křen jako zdroj vitaminů, vlákniny a proteinů

Kromě toho, že neobsahuje žádný tuk, jen absolutní minimum kalorií, má dvakrát více vitamínu C než citron a užitečné omega mastné kyseliny, je bohatý na vlákninu a proteiny a dlouho dokáže simulovat pocit sytosti. Tyto vlastnosti dělají z křenu jednu z nejužitečnějších potravin, pokud jde o shazování nadbytečných kilogramů. Ze zkušeností žen, které ho zkusily jako doplněk dietní stravy, obzvláště účinně působí na tukové "pneumatiky" na břiše!

Hotovou směs uchovávejte v chladničce a pravidelně užívejte

Nejsou přitom zapotřebí žádné komplikované postupy, postačí vám jednoduchý recept, který znaly už naše babičky. Postup je následující: 125 gramů čerstvého křenu najemno nastrouhejte nebo rozmixujte. Přidejte tři rozmixované citróny i s dužinou a kůrou (pozor na chemicky ošetřené citrony, které je třeba omýt horkou vodou a vydrhnout čistým kartáčkem). Posledním krokem je dochucení třemi polévkovými lžícemi včelího květového medu. Připravenou směs uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v chladničce. Užívejte alespoň tři týdny 1 polévkovou lžíci denně, nejlépe během jídla.

Upozornění na závěr

Pozor, s množstvím křenu to není dobré přehánět - při nadměrné konzumaci může působit dráždivě na sliznici trávicího traktu a také na ledviny. Navíc je třeba nejprve zjistit na malém množství, zda nejste na křen alergičtí ( citlivým jedincům se mohou dokonce vytvořit puchýře na kůži již při pouhém strouhání kořene). A potom se již po pravidelné konzumaci můžete těšit na pozitivní výsledky na váze, ale i na zdravotním stavu vašeho těla. Zvláště v období chřipek se takový zdroj přírodních vitaminů a minerálů bude hodit.

Autor: Lenka Kostková