Rychlé přírodní recepty proti nachlazení

Trpíte virózou a nemáte čas se řádně léčit? Ležení v posteli pro vás nepřichází v úvahu, protože trpíte komplexem nepostradatelných? Máme pro vás sice pár přírodních pomocníků, ale stejně by bylo lepší zvolnit a pořádně nemoc vyležet. Každá přechozená choroba může způsobit obtížně léčitelné komplikace a místo týdne si můžete poležet třeba měsíc. Ale rozhodnutí je na vás…..

Rychlé přírodní recepty proti nachlazení

Propolisové máslo
Potřebujeme: 30 g propolisu, 100 g másla
Jak na to: Rozdrtíme propolis (běžně ho koupíte ve specializovaných obchodech se zdravou výživou) a přidáme do másla, rozpustíme a povaříme za neustálého míchání asi 15 minut ve smaltované nádobě na mírném ohni. Hotové přelijeme do kelímku a dáme do chladničky. Podáváme v tenké vrstvě na chlebu jako prevenci, v případě problémů co nejčastěji v silnější vrstvě na vyhlazené topince potřené česnekem.

Kysané zelí
Je to nejosvědčenější recept na prevenci proti virózám a chřipce. Jezme ho neupravené tak často, jak to jen půjde. V případě náběhu na virózu vypijme alespoň dvě deci šťávy z kysaného zelí ráno a večer.

Telecí plévka podle sv. Hildegardy
Potřebujeme: 1 kg telecích nebo hovězích plic, 2-3 litry vody, 3 cibule, mrkev, celer, po čajové lžičce dobromysli a meduňky (pokud je nemáme k dispozici, můžeme je nahradit 2 gramy zázvoru a prolisovaným česnekem podle chuti, který přidáme těsně před dovařením).
Jak na to: maso zalijeme vodou a asi hodinu vaříme. Mezitím si připravíme 3 cibule, několik kousků mrkve, celeru a přidáme do polévky. Po půl hodině přidáme jednu čajovou lžičku dobromysli a meduňky Přecedíme a podáváme po troškách. Můžeme si tuto polévku i zamrazit a použít v případě nachlazení a kašle.

Při teplotě
Mírně zvýšená teplota nám signalizuje, že tělo bojuje se zánětem, způsobeným bakteriemi. Jestliže po třech dnech nepřejde, je třeba navštívit lékaře. Při virové horečce (např. chřipka) pomůže jen jedno - studené obklady a hodně, hodně tekutin. Do 38 stupňů Celsia nesrážejte teplotu žádnými prostředky, protože protivirová imunita se aktivizuje až nad touto hranicí !!!
Nápoj na snížení teploty: Potřebujeme: 20 g šalvěje, půl litru červeného vína
Jak na to: Šalvěj vaříme 10 minut v půl litru červeného vína. Dvacet minut necháme louhovat. Přecedíme a pijeme po malých doušcích až po uši zabaleni v teplých peřinách!
Koktejl z jablečného octa: Je dobrý jako prevence při začínající viróze. Do sklenice teplé vody přidáme jednu lžíci jablečného octa a jednu lžíci medu. Smícháme a hned vypijeme.

Autor: Martina Dvořáková