Kysané zelí - zdravá a levná náhrada multivitaminových tablet

Kysané zelí je levná náhrada drahých multivitaminových přípravků. Stačí hrst denně a máte vystaráno na celou zimu. Proč jinak by mu tolik holdovali i naši předkové. Na podzim našlapali zelí do kameninových hrnců a ani je nepadlo, že by si mohli zajít pro něco zdravého do lékárny.

Kysané zelí - zdravá a levná náhrada multivitaminových tablet

Za vším jsou laktobacily
Při kvašení zelí vzniká charakteristické mléčné kvašení dobře známé nutkavým zápachem. Na konci tohoto procesu jsou však živé kultury laktobacilů, které jsou nenahraditelným přírodním probiotikem. Nejenže kvašené zelí podporuje imunitu, ale zároveň čistí stěny žaludku i střev. Ani nafukování po kysaném zelí není vzácný jev, ale nic si z toho nedělejte, je to jen vedlejší efekt čistící schopnosti kysaného zelí.

Místo tablet
Multivitaminy z lékárny? To vše jsou jen chabé zimní náhrady proti skutečnému pokladu, kysanému zelí. Hojně obsahuje vitaminu C. Stogramová porce obsahuje přibližně 13 miligramů vitaminu C, což je například více než má jablko. Kromě toho si tělo obohatíte o antioxidanty hořčík, železo, draslík, vitaminy B a E a množství prospěšných látek. V správném poměru a přírodní formě.

Na hubnutí i dobrou náladu
Kromě toho, že kvašené zelí je zdravé, zachovává si i pozitivní vlastnosti na snižování hmotnosti, jako je to známé u zelí syrového. Kromě toho je výrazný životabudič a generátor dobré nálady. Látky ze zelí pomáhají správnému hormonálnímu profilu člověka a zároveň podporují odolnost nervové soustavy. I během předvánočních nákupů si tak zachováte úsměv a vaši psychikou nezatřese stres ani příchuť vánoční deprese.

Na kupované zapomeňte!
Pokud nemáte klasický "zelák", nevadí. Zelí si můžete nakvasit i v pětilitrové zavařovací sklenici. Na zimu to může stačit. Základem je totiž, mít kvasný proces pod kontrolou. V mnoha případech se kupované kvašené zelí upravujete tepelně nebo chemicky kvůli delší životnosti. To však ničí právě příznivé živé kultury a bez nich je zelí doslova mrtvé a ztrácí většinu svých příznivých vlastností. Není nad to, nandat si čerstvé, křupavé a kysané zelí, které jste si doma sami připravili. Výroba není složitá. Stačí nakrouhané zelí, sůl a cibule.

Autor: Lenka Kostková