Vývar - výživný, lehce stravitelný a posilující imunitu

Vývar a jeho benefity? Všechny vývary - hovězí, kuřecí, vepřový, telecí, rybí či ze zvěřiny, patří k tradičnímu stravování a tvoří základ každé kuchyně. Vývar je velmi výživný, lehce stravitelný, chuťově bohatý, a také nápomocný při léčbě mnoha problémů. Dělá se z kostí, nejlépe jednoho druhu masa nebo více typově podobných, a chuť mu dodává kořenová zelenina a koření.

Co všechno obsahuje?
Ve vývaru se nacházejí aminokyseliny (arginin, glycin, prolin, glutamin), kolagen a minerály (vápník, hořčík, fosfor či křemík). Kromě toho se zde nacházejí vitamíny B, A, D, bílkoviny a další prospěšné látky i z přidané zeleniny.

Benefity vývaru

  • pomáhá při zvýšené propustnosti střev,
  • detoxikuje játra,
  • redukuje potravinové intolerance a alergie,
  • prospívá kloubům,
  • má protizánětlivé účinky,
  • posiluje imunitu,
  • bojuje proti virům a bakteriím,
  • pomáhá při nachlazení,
  • zlepšuje kvalitu spánku,
  • redukuje celulitidu.

 

Slepičí vývar
Patří k těm nejznámějším, jeho benefity ocení zejména ti, kteří mají po prohýřené noci "rozházený žaludek" nebo trpí "kocovinou." Dobře se hodí i když se potřebujete zahřát nebo vás zaskočila chřipka. Horký vývar zahřívá zevnitř, poskytuje úlevu při nachlazení a pomáhá při ucpaném nosu. Také doplňuje tekutiny, zásobuje tělo vitaminy, které poskytuje přidaná zelenina a obsahuje bílkoviny ze slepičího masa. Díky své lehké stravitelnosti se doporučuje i při mnoha dietách.

Hovězí vývar
Obsahuje více železa než jiné vývary. I proto se říká, že organismu dodává mnohem energie a síly. Do hovězího vývaru se dává kromě tmavého masa i tuk a kosti. Je v něm tedy větší množství vitamínů (B2, B12) a minerálů jako vápník, fosfor, hořčík, sodík či draslík. Chcete-li zvýšit účinnost těchto látek, zkuste do vývaru přidat jablečný ocet. Hovězí vývar posiluje imunitu, prohřeje organizmus, rozproudí krevní oběh, lymfatický systém a nabije vás energií potřebnou při zvýšené fyzické aktivitě. Vhodný je i při dietách.

Ostatní vývary
Z ostatních vývarů je třeba zmínit, že rybí je vhodný kvůli svému vysokému podílu vitaminu D a omega 3 a 6 mastných kyselin. Zvěřina je prospěšná díky obsahu vitamínům A, B a také vývar z ní je nejsytější. Vepřový a telecí vývar obsahuje vitaminy skupiny B, které jsou potřebné pro svaly a nervy.
 


Mohlo by vás také zajímat