Jak je to s konzumací tuků?

Existují i "dobré", i "špatné" tuky a tvoří nedílnou součást potravy spolu s bílkovinami (proteiny) a cukry (sacharidy). U zdravých jedinců má tvořit obsah tuků v potravě přibližně 15 - 30% z celkového kalorického příjmu.

Jak je to s konzumací tuků?

Jaké jsou základní zásady zdravého stravování

Zlepšit kvalitu vašeho stravování může už 12 jednoduchých kroků. Je přirozené, že pokud vám dosud byly  zásady zdravého stravování cizí, zřejmě se vám nepodaří najednou dodržovat všech dvanáct bodů současně. Zdravá strava udělá opravdu hodně. Nedělejte si z toho těžkou hlavu, i pokrok malými kroky vašemu zdraví pomůže. Zkuste začít méně bolestnými změnami a postupujte k těm pro vás těžším.

Jídlo ochutnejte dříve, než si přidáte sůl. Zkuste místo soli vyzkoušet jiné koření.

Snižte spotřebu živočišných tuků a nahraďte je rostlinnými oleji.

Jezte alespoň 5 porcí čerstvého ovoce nebo zeleniny denně.

Vyberte si typy vaření, které neobsahují mnoho tuku (vaření na páře, pečení, dušení, grilování a podobně). Vyhýbejte se smaženým jídlům.

Než dezert upřednostněte čerstvé ovoce nebo lehký ovocný či mléčný dezert.

Udělejte si z některých dní bezmasé.

Preferujte celozrnný nebo žitný chléb.

S každým jídlem jezte zeleninu než ovoce.

Jako nápoj k obědu upřednostňujte pitnou vodu.

Nastavte si stravování vhodné právě pro vás. Strava má být pestrá a má zahrnovat zeleninu, ovoce, sušené ovoce a maso s nízkým obsahem tuku.

Během dne je doporučeno zkonzumovat čtyři až pět jídel v menších porcích.

Denně pijte alespoň dva litry tekutin. Upřednostňujte pitnou vodu a neslazené nápoje. 

Autor: Martina Dvořáková