Ananas výborně chutná a navíc čistí organismus

Ananas - dobrota, po které se netloustne. Je to dar přírody, který pomáhá k očistě našeho “zanešeného” organismu. Kupte si ananas a připravte pár jídel, které zajisté přijdou vhod.

Ananas výborně chutná a navíc čistí organismus

Vzhled ananasu
Tato tropická rostlina s mečovitými listy, které tvoří přízemní růžici, vytváří zajímavé dužnaté květenství. Tvarem připomíná šišku, španělsky piňa, z čehož je odvozen i jeho název: pineapple - šiškové jablko. Ananas je víceletá rostlina a plody vznikají v troj-až čtyřletých cyklech. Ananas se již v předkolumbovském období rozšířil z Brazílie po celé tropické Americe, a když k americkým břehům připluli Španělé, byl již běžnou součástí indiánského jídelníčku. Zralý ananas má světle žlutou až zlatou barvu. Dobrý ananas nemá semena.

Chuť
Jeho chuť za syrova je pro mnohé konzumenty trpká a svíravá, ale velmi dobře se hodí na další úpravu. Pokud chcete mít ananas v méně dráždivé formě, využijte jeho kompotovanou podobu. Ale čerstvé je čerstvé. Navíc, čerstvý ananas obsahuje enzym bromelin, který je právě tím důležitým očistným prvkem. Bromelin výrazně pomáhá při trávení bílkovin a nemocech trávicí soustavy, které vznikají při nesprávném stravování. Ananas obsahuje i glukózu, vitamin C, provitamin A, vitamíny B, kyselinu listovou a z minerálních látek draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Lepší multivitamin s obsahem stopových prvků téměř neexistuje. Dužnaté složení čerstvého ananasu pročišťuje trávicí trakt. Plod očistíme ostrým nožem, přičemž listový vršek můžeme využít jako základ pokojové rostliny. Z ananasu pozorně odstraníme nejen tvrdou kůru, ale i střed dužiny, který může být dřevnatý.

Osvěžující ananasové saláty
Tato varianta je nejzdravější. Ananas může dominovat mnohým studeným salátům. Zkuste smíchat na kousky nakrájená jablka, banány, pomeranče a ananas. Nechte zchladit. Klidně můžete přidat jakékoli čerstvé ovoce, ale pokud chcete nechat vyniknout ananas, dejte ho dvojnásobné množství. Výborná kombinace je i ananas se zeleninou a kuřecím masem.

Autor: Lenka Kostková