Čokoláda jako součást zdravé a vyvážené stravy

Čokoláda může být součástí zdravé a vyvážené stravy. Tmavá je prý zdravější než ovoce. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa v mnohých ohledech prospívá lidskému zdraví více než ovoce. Tvrdí to vědci z amerického centra pro zdraví a výživu ve své studii. V ní porovnávali množství antioxidantů v ovocných džusech z borůvek, brusinek a granátových jablek, ve 40 gramech tmavé čokolády a v šálku kakaa. Jejich analýza ukázala, že nejbohatší na antioxidanty je právě tmavá čokoláda. Kvalitní tmavou čokoládu lze konzumovat třeba i každý den.

Má vysoký obsah kakaového prášku, který je dobrým zdrojem antioxidantů (flavonoidů). Flavonoidy mají podle více odborných literárních zdrojů prokazatelně příznivý účinek na lidské zdraví, a to především na srdce - snižují mírně krevní tlak, zlepšují krevní oběh, mírně snižují takzvaný špatný LDL a zvyšují dobrý HDL cholesterol.

Pozor ale mléčná nebo bílá čokoláda s vyšším podílem mléka, má spíše tendenci LDL cholesterol zvedat. O laciných náhradách čokolády s vysokým obsahem ztužených margarínů ani nemluvě. Doporučuje se minimálně 70 procentní. Ideální je i kombinace silné hořké čokolády se sušeným ovocem.

Čokoláda má však i vysoký obsah cukrů, takže odborníci na stravování doporučují, aby ji lidé brali jen jako součást vyváženého jídelníčku. Navzdory svému pozitivním vlastnostem obsahuje hodně nasycených tuků.  Navíc i kvalitní tmavá čokoláda je kalorická. Lékaři doporučují jednu až dvě malé kostičky denně. Pozor si tak musí dát lidé s tendencí k přibírání.

Kakao má navíc vysoký obsah purinů, a proto takové pochutiny nemohou jíst lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové, která je příznakem a příčinou onemocnění dny, když se krystalky této kyseliny ukládají do malých kloubů a způsobují bolestivé záněty a záchvaty.
I hořká čokoláda je kalorickou bombou jako mléčná čokoláda (2400až 2500kJ na 100g). Můžeme ji jíst často, byť denně, ale množství musí být malé (například 20 až 30 g, což se rovná asi 500 až 750 kJ).