Čokoláda patří do zdravého jídelníčku, ale pouze určité množství!

Máte rádi čokoládu? Úžasně voní, rozplývá se na jazyku a navíc je i zdravá! Tak co řešit? Ale ono to tak vždy není. Zdravá je pouze ta kvalitní, tedy hořká s vysokým obsahem kakaového prášku a nízkým obsahem cukru. Proto při nakupování čtěte pozorně složení, uvedené na obalu. I zde platí, že cena je úměrná kvalitě. Lépe je, koupit si jednou za čas dražší čokoládu, než mlsat často výrobky, které s pravou čokoládou nemají mnoho společného!

Čokoláda patří do zdravého jídelníčku, ale pouze určité množství!

Patří hořká čokoláda do zdravého jídelníčku?
Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa dodává energii, blahodárně působí na nervovou soustavu a navíc je plná antioxidantů. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaových zrn jednoznačně do zdravého jídelníčku lidí patří, a to zejména těch, kteří si na ní rádi pochutnají. Dodá organismu energii v podobě tuků, tedy s její konzumací se to nesmí příliš přehánět. Její přínos je zároveň v tom, že tělu předává biologicky aktivní látky, antioxidanty a zklidňující látky, které blahodárně působí na kardiovaskulární systém organismu. Za optimální denní dávku se považuje 15 gramů opravdu kvalitní hořké čokolády, protože je kalorická (2 200-2 600 kJ).

Prospívá tělu i mozku
Rozzlobil vás šéf, jste ve stresu nebo vám chybí energie? Vychutnejte si kousek kvalitní hořké čokolády, která způsobí uvolnění serotoninu a endorfinů. Za chvíli vás zaplaví vlna pohody. Jelikož konzumace čokolády stimuluje produkci hormonů štěstí, zkuste po ní sáhnout i tehdy, pokud vás bolí hlava. Vždyť právě o endorfinech se říká, že mají schopnost tlumit bolest. Kromě toho je čokoláda s vysokým obsahem kakaa zdrojem povzbuzujících látek (theobrominu a kofeinu), které vás nakopnou k výkonu a pomohou se lépe soustředit. V této kakaové pochoutce najdete i vysoké množství antioxidantů (vitaminu E), které posilují činnost imunitního systému. Například polyfenoly jsou považovány za prevenci proti rakovinným onemocněním. Flavonoidy zase prospívají zdraví srdce a cév. Nechybí ani vitaminy ze skupiny B (zejména B1, B2) potřebné pro správné fungování metabolismu a nervové soustavy. V hořké čokoládě se nachází i několik minerálů a stopových prvků. Patří mezi ně například draslík, který snižuje vysoký krevní tlak. Hořčík je bojovníkem proti křečím, úzkosti a depresi, fosfor je potřebný pro zdravé zuby. Měď je prevencí kardiovaskulárních chorob, posiluje cévy a podporuje srážlivost krve. Železo je důležité pro krvetvorbu.

Autor: Martina Dvořáková