Cukr - bílá droga, která sladce chutná

Cukr je nejen nepřítel hubnutí, ale i zdraví! Na některé lidi dokonce působí jako droga. A to je vodou na mlýn podnikatelů v potravinářském průmyslu. Schválně se zkuste podívat v čem všem se vyskytuje. V některých potravinách byste ho zcela určitě nehledali. A proč vůbec je špatný, když tak sladce chutná?

Jaký cukr je špatný?
V nejjednodušší formě je cukr šťáva cukrové řepy a cukrové třtiny. Plodina - to musí být v pořádku, ne? I to je v pořádku, pokud se používá v surové, nejjednodušší formě. Ale během rafinace se zničí všechny enzymy, vláknina, vitamíny a minerální látky. Nejprve se izoluje šťáva. Ta se pak vaří, aby zhoustla a vykrystalizovala. Pak se odstředí a oddělí se sirup. Pak se cukr umyje, přefiltruje, aby se odstranily všechny necukrové složky a získal bílou barvu. Potom se cukr vysuší a naporcuje. Jak vidíte, rafinovaný cukr nemá žádnou nutriční hodnotu. A obvykle se přidává do jídel, které obsahují kopce cukru prázdných kilojoulů a cholesterol.Takže pro cukernatost se stanete závislými od potraviny, která má vysoký obsah nasycených tuků a kilojoulů. Rafinovaný cukr jako jednoduchý sacharid se dává do souvislosti s hypoglykémií, přebujelými kvasinkami (zkontrolujte si spodní prádlo), oslabenou imunitou, hyperaktivitou, poruchami pozornosti, zubním kazem a nerovnováhou neurotransmiterů v mozku. Navíc budete díky rafinovanému cukru stále tlustší. Přebytečné zásoby tuku se ukládají v játrech jako glykogen. Když jsou však játra plná tuku, přebytečné množství se vrací do krevního oběhu jako mastné kyseliny. Hádejte, kde skončí? Správně, na vašich bocích, břiše, stehnech a zadku!

Zdravé a sladké, to chceme!

  • Ale i to se dá! Namísto rafinovaného cukru volte přírodní, zdravější alternativy. Například jako první se doporučuje akátový nektar nebo sirup.Toto sladidlo s vysokou výživovou hodnotou může být prospěšné pro vaše zdraví. Neobsahuje konzervační látky a syrová šťáva (absolutně bez úprav) obsahuje vitaminy a minerály. Pomalu se vstřebává do krevního oběhu, a proto nemá dramatický vliv na hladinu cukru v krvi. Může se použít místo cukru v jakémkoli výrobku nebo receptu. 
  • Další vynikající sladidlo - steviosid - se vyrábí z rostliny (stévie), pocházející z Paraguaye. Japonci již několik desetiletí používají toto zázračné sladidlo,Jihoameričané celá staletí. Stamiliony lidí na celém světě ho používají k vyrovnání hladiny cukru v krvi, aby se zbavili návyku na sladké a napomohli trávení. Steviosid je navíc znám svými antimikrobakteriálnymi vlastnostmi (zabraňuje růstu bakterií). Toto přírodní sladidlo, nemá žádné kalorie, žádný glykemický index (čili nemění hladinu cukru v krvi) a je vhodné pro diabetiky.
  • Další výborné náhrady rafinovaného cukru jsou třtinová šťáva, nerafinovaný třtinový cukr (sucanat), sirup z hnědé rýže, ječný sladový sirup, hnědý třtinový cukr, nerafinovaný řepný cukr, datlový sirup, javorový sirup, melasa a černá melasa. Všechna tato přírodní sladidla obsahují látky prospěšné pro zdraví,například enzymy, vápník, železo, draslík, bílkoviny, vitamíny skupiny B, hořčík, chrom, vlákninu a kyselinu listovou.

Ne, netvrdíme, že byste denně měli sníst tři porce jídla s přirozeným sladidlem
Chceme říct jen tolik, že můžete jíst i sladkosti. Jen se zamyslete nad tím, jaké a kolik jich zkonzumujete. Mnoho tzv. veganských sladkostí koupíte v obchodech s biopotravinami. Stačí jen zjistit, co vám nejvíce chutná.


Mohlo by vás také zajímat