Dna, co ji zhoršuje a naopak zlepšuje?

Dna má ráda alkohol, především pivo, zhoršuje její průběh. Dna (podagra) je nepříjemné, zánětlivé onemocnění kloubů, a jeho příčinou je nesprávná strava, která podporuje vznik kyseliny močové.

Co dně "chutná", je také pivo, ale i ostatní druhy alkoholových nápojů. V těle vznikne, když se vytvoří mnoho kyseliny močové, kterou ledviny vyloučí nedostatečně. Její soli se tehdy začnou ukládat v kloubech v podobě krystalků. Vznikají dnové uzly, které velmi bolí.


Mezi počáteční příznaky dny patří záchvaty. Přicházejí po prohýřených nocích a nejčastěji opětv noci. Nejdříve začne ukrutně bolet palec u nohy, záchvat často doprovází i horečka. Bolest obvykle ustoupí, ale může se "zdržet" i týden.


Ulevit si v takových případech lze fixací kloubu, který bolí, pomáhají i studené tvarohové obklady nebo silná tableta na bolest (analgetikum). Bolest v některých případech zažene i drcený led zabalený v igelitovém sáčku. Řeč je však o první pomoci.


Co je podstatné, je změna stravovacích návyků. Jídelníček člověka s onemocněním dny by měl obsahovat zásaditá vegetariánská jídla chudé na puriny. Patří sem zelenina, ovoce, mléko, sýr, vajíčka a obiloviny. Pacient potřebuje syrovou zeleninovou stravu, i ve formě šťáv. Především bramborová, zelná a mrkvová šťáva mohou přinést zlepšení už po krátké době. Mnoho purinu obsahují například vnitřnosti. Játra, ledviny, plíce, mozeček, sardinky, krev a masové vývary, ale i čočka a fazole. Těm se tedy člověk s onemocněním dny musí jednoznačně vyhýbat.


Léčení dny je o proplachování a podpoře látkové přeměny. Je dobré pít hodně vody, ale i různých bylinkových čajů, například známý kopřivový. Další účinná bylinka je bršlice kozí noha. Vyroste podobně jako kopřiva, na místech, kde ji potřebujeme nejméně, proto ji speciálně není třeba sít. Odvar z ní lze pít, lepší je však její šťávu zředit s minerální vodou či podmáslím. Podobně jako špenát či kopřiva, bršlici je možné i jíst. Chutná podobně jako mrkev.