Jak zdravě obdarovat děti?

Děti čekají pochoutky od Mikuláše - obdarujte je zdravě. Mikulášskou nadílku, či jinou oslavu mohou rodiče pojmout i zcela netradičně - dítě bude mít radost, když dostane kromě čokolády a ovoce také pozvánku na společenské posezení a podebatovaní si u prostřeného stolu.

Jak zdravě obdarovat děti?

Na přípravě pohoštění se může dítě podílet. Mělo by zaujmout jeho oči a chuť, a pokud je to možné, i prospět jeho zdraví. U dětí platí, čím jednodušší pokrm, tím lépe. Dětem většinou nechutnají jídla, v nichž od sebe nemůže rozeznat jednotlivé ingredience, nebo mají příliš výraznou chuť - například pálivou nebo hořkou chuť. Nejlepší jsou čerstvé suroviny- ovoce a zelenina, dušená šunka, nepřesolené sýry, kvalitní margaríny a dobrá majonéza.

Podle nutriční terapeutky dělají rodiče chybu, když při přípravě oslav opomenou zdraví dítěte a chtějí mu dopřát "něco lepšího" a ne ho trápit "zdravou  výživou ". Dětem dají tučné a sladké zákusky a přeslazené limonády. Děti však většinou neznají míru, takže dostanou průjem a zvrací. To je vinou rodičů, kteří povolí dětem hrůzné kombinace pamlsků.

Ovoce a zelenina nejsou podle ní většinou příliš oblíbenou součástí dětského jídelníčku. Děti "nebaví" kousat do celého ovoce, ale pochutnají si na pokrájených kouscích, jednohubkách z ovoce zdobených ořechem. Bezkonkurenční lahůdkou je čokoládové fondue - děti milují čerstvé ovoce namáčené do kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa. Jako slané pohoštění se osvědčily kousky zeleniny s pomazánkou z tvarohu s trochou majonézy, z nastrouhaného tvrdého sýru či rozmixovaných luštěnin. Děti si je mohou ochutit podle vlastní fantazie troškou hořčice, rajským protlakem či zeleným kořením.

Radost ze společné hostiny umocní, když se děti podílejí na její přípravě. Mohou napichovat jednohubky, pomáhat s mícháním pomazánky či ochucovat-důležitá je atmosféra spolupráce. Malí pomocníci jsou mnohdy tvořivější než, dospělí tvoří z jídla postavičky a veselé tváře. Vyzdobte talíř s pohoštěním tak, aby jídlo získalo hezký tvar a duši-například usměvavé sluníčko. Kroužky z vajec mohou být oči, zaoblený plátek červené papriky pusa a z rajčete uděláte červená líčka. Z ředkviček, jablek, pomerančů či kuliček hroznů může dítě tvořit zvířátka a trpaslíky.

A protože děti milují chipsy, mohou jim rodiče připravit tuto pochoutku ve zdravé variantě- hodí se oloupané batáty, tedy sladké brambory, mrkev, celer či kořen petržele. Zelenina se nakrájí na plátky asi 1,5 milimetru silné a usmaží dozlatova na rostlinném tuku. Po usmažení se přenese zelenina na papírovou utěrku nebo ubrus, které z něj odsají tuk. 

Autor: Lenka Kostková