Recepty na zdravé pomazánky

Zdravých a chutných receptů na pomazánky není nikdy dost. Využijeme je při snídani, svačině či večeři.

Recepty na zdravé pomazánky

Mrkvová pomazánka

Potřebujeme: 3 středně velké mrkve, 50 g celeru, 180 g bílého sýru cottage, 40 g bílé cibule, sůl, pepř, pár kapek citrónové šťávy, 1 lžíci másla
Postup: Očištěné mrkve najemno nastrouháme spolu s celerem. Máslo utřeme s citronovou šťávou a se solí. Přidáme nastrouhanou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli, cottage a vše rozmixujeme. Na závěr osolíme a opepříme.

Brynzová pomazánka

Potřebujeme: 200 g brynzy, 60 g másla, mletou sladkou červenou papriku, 50 g cibule, mletý kmín, sůl, pažitku
Postup: Brynzu utřeme s máslem a s červenou paprikou. Vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, ochutíme mletým kmínem a
solí. Promícháme a přisypeme nadrobno nakrájenou pažitku.

Šunková pomazánka

Potřebujeme: 200 g dušené šunky, 100 g Lučiny, 1 lžíci husté zakysané smetany, 1 lžičku dijonské hořčice, sůl, pepř, 1 malou cibuli, 1 lžičku křenu
Postup: Cibuli nadrobno nakrájíme, osolíme a necháme 5 minut odstát. Plátky šunky nadrobno nakrájíme. Lučinu vyšleháme se zakysanou smetanou. Vmícháme šunku, cibuli, dijonskou hořčici, osolíme, okořeníme mletým černým pepřem a spolu vyšleháme. Dochutíme čerstvě nastrouhaným křenem a promícháme.

Kvasnicová pomazánka

Potřebujeme: 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g droždí, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, 2 vejce, hořčici, petrželku, trochu másla, olej, 1 vejce natvrdo
Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji spolu s prolisovaným česnekem. Přidáme droždí, které za stálého míchání rozpustíme na mírném ohni. Zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými s mlékem. Mícháme do zhoustnutí. Po vychladnutí zjemníme máslem, ochutíme hořčicí, solí a mletým pepřem. Ozdobíme lístky petrželky a najemno nasekaným vejcem.

Tuňáková pomazánka

Potřebujeme: 1 konzervu tuňáka v oleji, 50 g másla, 1 lžičku hořčice, 2 lžíce sójové majonézy, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 1 bílou cibuli, 1 lžičku limetkové šťávy
Postup: Máslo s hořčicí a se sójovou majonézou utřeme do pěny. Přidáme nadrobno pokrájené kousky z tuňáka, limetovou šťávu a prolisované stroužky česneku. Promícháme, osolíme a ochutíme mletým pepřem.

Tvarohová pomazánka

Potřebujeme: 200 g tvarohu, 50 g másla, 2 lžíce jogurtu, 6 ředkviček,
sůl, mletý bílý pepř, kopr
Postup: Máslo utřeme s jogurtem, přidáme tvaroh a spolu vyšleháme. Omyté a osušené ředkvičky najemno nastrouháme a spolu s nadrobno nasekaným koprem vmícháme do pomazánky. Spolu promícháme.

Lilková pomazánka

Potřebujeme: 2 lilky, olivový olej, 1 cibuli, 6-8 stroužků česneku, sůl, pepř
Postup: Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme lilek pokrájený na malé kostičky a oloupané plátky česneku. Osolíme, podlijeme malým množstvím vody a na slabém ohni dusíme. Udušený lilek rozmixujeme, osolíme a opepříme.

Sýrová pomazánka

Potřebujeme: 100 g másla, 100 g nízkotučného tvrdého sýra, pár kaparů, sůl, pepř, bylinky, 100 ml zakysané smetany
Postup: Změklé máslo vyšleháme, přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr a vmícháme zakysanou smetanu. Přidáme nadrobno pokrájené kapary s bylinkami. Podle chuti osolíme a okořeníme mletým pepřem.

Autor: Lenka Kostková