Wasabi - přísada plná vitaminů a vlákniny, která se hodí nejen k sushi

Wasabi je japonská kořenová zelenina, která by se dala popsat jako velmi ostrý japonský zelený křen, chutí připomínající pikantní hořčici. Dráždí více dýchací cesty než jazyk. Používá se jako přísada, zejména v japonské kuchyni. Na našem trhu ho najdeme ve formě pasty nebo prášku.

Wasabi - přísada plná vitaminů a vlákniny, která se hodí nejen k sushi

Způsob konzumace
Pěstování je náročné, čemuž odpovídá i cena. Bohužel v obchodech často najdeme i jeho náhradu. Wasabi nejčastěji servírujeme se sushi. Říká se, že wasabi a sushi patří sobě, jako hořčice k párku. Výborně ochutí i ryby, ale také například maso z králíka. Z malého množství prášku a pár kapek sojové omáčky (můžeme nahradit i vodou) získáme pastu, kterou si připravíme i doma. Wasabi můžeme použít i na přípravu těstovin, případně na přípravu pečiva k vínu. Ostrost wasabi se zmenšuje oxidací, proto zejména pastu zavřeme ihned po použití.

Jak může wasabi ovlivnit zdraví?
Wasabi obsahuje poměrně velké množství vlákniny, vitamin C, B6 , hořčík, vápník, draslík a o něco méně sodíku. V dostupných zdrojích nacházíme informace, že má antibakteriální účinky, dezinfikuje ústní dutinu. Také se mu připisují antiastmatické a protirakovinné účinky.

Plněná vajíčka, ochucená wasabi
Suroviny: 4 vejce,150 g tavený sýr,1 PL pasty wasabi,1 lžičku cukru, šťáva z ½ citronu, podle chuti sůl.
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, rozřízneme po délce a žloutek vydlabeme. V misce utřeme žloutky, tavený sýr a pastu wasabi. Ochutíme cukrem, solí, citronovou šťávou a naplníme vajíčka. Ozdobíme jarní cibulkou, případně čerstvými bylinkami. Výborně se hodí k přípravě obložené mísy.

Sýrové závitky plněné šunkou s wasabi pomazánkou
Suroviny: 8 větších plátků sýra, 8 větších plátků šunky, 250 g hrudkovitého tvaroh, 120 g másla, 1 PL wasabi pasty (resp. podle chuti), 1 PL bílého jogurtu.
Postup: Tvaroh, máslo a wasabi pastu spolu utřeme, podle potřeby přidáme jogurt. Na plátek sýra položíme šunku a natřeme wasabi pomazánku, stočíme a dáme ztuhnout do chladu. Závitky se výborně hodí jako předkrm, případně také na přípravu obložených mís.
 

Autor: Martina Dvořáková