Chystáte se na piknik? Již ze samotného slova piknik je cítit, že tradice tohoto letního posezení nebude v naší zemi. Pokud jste se pokusili hádat a zasadili piknik do Anglie, tak jste úplně správně. Právě z této země pochází jako sladká tečka na závěr honů, dostihů a podobných společenských událostí. Jedlo se a pilo sladké i slané pečivo, víno všech druhů, sýry, uzeniny, ale také ovocné a zeleninové saláty. Základem každého pikniku je pečlivě připravený piknikový koš, ve kterém se všechny dobroty ukrývají.
Podstatná příprava
Výběr jídla i ostatních věcí závisí na tom, zda si chcete piknik užít až do večera, nebo bude jen zpestřením dne a nebude trvat déle než hodinu - dvě. Jednou z nejdůležitějších věcí, která nesmí chybět ve výbavě je dostatečně velká deka, na kterou prostřete ubrus s jídlem, potřebným nádobím a ubrousky na utření rukou. Nezapomeňte, že tajemství dobrého pikniku tkví v jednoduchosti, milé společnosti, místě a plánování. Přestože déšť bývá nevítaným hostem, je třeba s ním počítat, proto piknik organizujte na místě blízko nějakého zastřešeného objektu, kde můžete nerušeně pokračovat v pikniku i během bouřky. Ideální piknik zažijete v přírodě, u řeky, na lesních loukách, v hájku, ale i ve vlastní zahradě, podstatná je však dobrá společnost, zábava a jídlo. Právě proto lze piknik nazvat jakýmsi letním festivalem jedení pod širým nebem. Prezentují se na něm praktické a chutné pokrmy, jako např. sendviče, dresinky, různé pomazánky, záviny, sýry, paštiky, sardinky, ovoce a zelenina. Jednoduchost je v tom, že jsou nenáročné na převoz a nejsou citlivé na změnu teploty.
A proč organizovat piknik?
Protože sbližuje, odhání stres a smutek, zlepšuje chuť k jídlu a stimuluje metabolismus, člověk pookřeje na čerstvém vzduchu v přírodě a nepochybně vás při jistém počtu lidí vyjde levněji než společný oběd v restauraci, po kterém vzhledem k porcím rychle vyhládne. A ještě něco, piknik si v pohodě užijete, když na něj vyrazíte v ranních hodinách a domů se vrátíte až se západem slunce.
Co do piknikového koše?
Piknikový koš by měl být dostatečně velký, aby se něj vešlo jídlo, pití a nádobí na servírování jídla. Na prvním místě sem patří čerstvá zelenina, nakrájená krátce pro odjezdem na piknik, aby "nezvadla", kterou si pak můžete ochutit dle potřeby kořením či olivovým olejem. Masité pokrmy musí být pro transportem dobře propečené a pečlivě oddělené od jiných potravin. Vybírejte mezi kuřecími řízky, stehny, či masovými špízy. Uzeniny a sýry používejte jako náplně do různých sendvičů a baget. Pokud však chcete jít s dobou, jednoznačně dejte přednost čerstvým zeleninovým nebo ovocným salátům, obloženým sendvičům, sladkému a slanému pečivu. Náplň do sendvičů lze přizpůsobit nejen momentální chuti, ale i sezónním surovinám. Navíc, v teplém počasí by neměla obsahovat majonézu ani syrová vejce. Majonézu je třeba nahradit čerstvým sýrem či zeleninovou pastou, kterou nejlépe doplní předem ugrilované kuřecí nebo krůtí maso s hlávkovým salátem, resp. salátovou okurkou. Na žádném pikniku by neměly chybět i sladké chuťovky, které dobře padnou zejména po masité hostině. Šikovné hospodyňky mohou den předem upéct bábovku, štrúdl nebo ovocný koláč. Ideální jsou i oblíbené muffiny, čajové pečivo a různé sušenky. S nápoji a tekutinami vůbec je to během slunečného dne dost těžké, protože hrozí, že se rychle oteplí. Na pikniku by však v termosce neměla chybět káva nebo neslazený čaj, pro děti džus nebo limonáda a pro dospělé víno či tradiční šampaňské.
Inspirace se hodí
Nevíte, jak připravit zmiňovanou zeleninovou pastu? Nechte se inspirovat. Připravit si ji můžete doma z nadrobno nakrájených lilků a rajčat, orestovanou na olivovém oleji, ochucených mořskou solí a čerstvým mletým pepřem. Zeleninu pak podlijeme a dusíme až do rozvaření. Když je hotová, přidáme nastrouhaný sýr pecorino a kapary a rozmixujeme v mixéru na požadovanou hustotu. Pasta chutná nejlépe na celozrnné bagetě, doplněná rukolou a grilovaným kuřecím masíčkem. Pro přípravu sendviče s okurkou potřebujeme toastový chléb, který potřeme krémovým sýrem nebo sýrem cottage a ochutíme solí a čerstvým mletým barevným pepřem. Okurky nakrájíme na tenké plátky a poklademe na natřený chléb.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.