Med vyléčí kašel, zjemní pleť a dostane vás z kocoviny

Nechutná vám hořký čaj a káva? Ale přitom se bojíte rafinovaného cukru? A co, osladit si kávu medem! U čaje úplně obvyklá věc, v případě kávy možná zaváháte. Ale nebojte se, i káva oslazená medem výtečně chutná!

Med vyléčí kašel, zjemní pleť a dostane vás z kocoviny

"Tekuté zlato", jak se medu říká,
je chutné nejen na máslovém chlebu, ale také v čaji, salátech a dušených pokrmech. Pokud jste med používali jen na Vánoce, případě při pečení, je čas pro změnu. Pokud sladit, pak medem, protože ten nejenže chutná fantasticky, ale má navíc léčivé účinky. Mimo jiné, produkt včel pomáhá potlačit růst nádorových buněk.

Proti kašli
Med obecně působí hojivě. Jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky jsou známé již staletí. Používá se také v tradiční čínské medicíně. Při kašli je prostředkem číslo jedna. Můžete zapomenout na všechny drahé cucavé tablety z lékárny. Teplé mléko s medem, nejlépe před spaním, je recept, který vás vyléčí. Vůbec nepřeháníme. Potvrdila to i studie z univerzity Penn State College of Medicine. Med v ní vyšel jako nejúčinnější lék proti kašli.

Med pro krásu
Součástí krémů či pleťových masek, které mají zajistit hladkou pokožku, je vždy med. Takže nejen vitamin E a aloe vera udržují pleť elastickou. I díky medu může pleť zazářit, můžeme s ním dokonce bojovat proti předčasným vráskám. Zkuste si tělo nakrémovat medem po saunování. Budete šokovaní, jaké bude sametově hebké.

Proti kocovině po párty
Je to tak. Med dokáže zázraky po prohýřené noci. Fruktóza, kterou obsahuje, totiž výrazně urychluje odbourávání alkoholu. Takže před odchodem z domu se vyplatí dát si chléb s medem, případně vypít ještě i horký čaj se dvěma čajovými lžičkami medu. Rychlé regeneraci nebude nic stát v cestě.

Sladký a výživný
V otázce sladit medem či cukrem, med na plné čáře vyhrává. Na rozdíl od cukru, obsahuje cenné živiny, cukr je čisté sladidlo, sloužící pouze pro chuť.

Správná dávka
Vysoká dávka je jed, platí i u medu. Nesmíte to s ním přehánět - dávku šest čajových lžiček za den bychom rozhodně neměli překročit.

Autor: Lenka Kostková