Nejen alkohol, ale i nealkoholické nápoje mohou způsobit otravu

Strávili jste večer jako řidič a ráno vás bolí hlava? Na vině jsou nealkoholické nápoje! Nevěříte? A už jste někdy slyšeli o otravě nealkoholickými nápoji? Zní to šíleně, ale přiotrávit se můžete i po nealkoholických nápojích. Hlavně pokud na ně nejste zvyklí a pijete je jako vodu. Může za to cukr, náhrada cukru, ale i konzervanty.

Nejen alkohol, ale i nealkoholické nápoje mohou způsobit otravu

Nealkoholická "opice"

Slyšeli jste už o "opici" z nealka? Ano, špatně vám může být i po vypití sklenice kolového nápoje, pomerančové limonády a ochucených minerálek. Kromě vody obsahují všechny ostatní nápoje i přídatné látky, které musí organismus zpracovat, a to ho stojí energii, ale i živiny na tvorbu enzymů. Pokud obsahují cukr, ovlivňují tvorbu hormonů a hladinu cukru v krvi. Proto se můžete druhý den vzbudit unavení a rozbolavělí, přestože jste večer na party pili jen nealko. Tělo se snaží zbavit škodlivých látek a těch je v sladkých a barevných limonádách požehnaně.

Jen jednou za čas?

Mnohem citlivější na přídatné látky v nápojích reagují lidé, kteří běžně pijí jen čistou vodu či minerálku, případně ochucenou citrónem či bylinkami. Pokud nesladíme kávu ani čaj, obrovská dávka cukru v několika sklenicích je pro netrénovaný organismus šok. Zdravý člověk si může tělo krátkodobě zatížit, ale ono bude žádat kompenzaci. Je to běžný regulační mechanismus, který řídí hormony a zprostředkuje ho chuť či odpor k určitému nápoji a jídlu. Proto tedy po sladkém máte chuť na slané, a když to přeženete s kolou, nejbližší měsíc se vám při pohledu na ni zvedne žaludek.

Opatrně při cukrovce, ale i jiných chorobách

Dobře zvažte, jaké nealko budete pít, pokud máte cukrovku nebo náběh na ni a v krvi vám koluje mnoho inzulínu, pokud máte zažívací problémy, reflux, pálení žáhy, trpíte plynatostí či zácpou. Opatrnost je namístě i při chorobách jater, slinivky a ledvin. Stejně i při zánětlivých procesech. Cukr je katastrofa pro lidi, kteří bojují s kvasinkovými infekcemi. Pokud vám metabolismus funguje tak, jak má, zvažte, kdy máte dost a jak velká zátěž bude mít na vás negativní účinky.  

Kolové nápoje a menopauza

Na kolové nápoje by si měli dávat pozor ženy v menopauze. Vstřebávání vápníku, ale i jiných minerálů a stopových prvků pití koly snižuje. Ovlivňuje spánek a ženy v přechodu i tak často trpí nespavostí. Může mít vliv i na vznik intoleranci histaminu, která se objevuje právě během menopauzy.

Kyselina fosforečná a pravý chinin

Kola obsahuje mnohem více cukru, než v ní cítíte. Za všechno může kyselina fosforečná, která potlačuje její extrémně sladkou chuť a dělá ji pouze sladkou. Právě ona blokuje využití minerálních látek a stopových prvků. Jakoby to nestačilo, dráždí sliznice, takže se na vás snadněji nalepí nějaký virus. Tonik sice chutná hořce a obsahuje chinin, který dokáže snižovat horečku, léčit zimnici a používá se na potlačení malárie, ale bublinkový nápoj není lék. Sice ho tam pro hořkost necítíte, ale i v toniku je hodně cukru, aby se dal vůbec vypít. To může zavádět a být skutečným problémem pro lidi s cukrovkou či s vysokým krevním tlakem. Měly by se mu však vyhnout i ti, kteří trpí poruchou funkce ledvin a jater. To, zda nepijete pouze napodobeninu toniku, tedy jen hořce ochucenou sladkou vodu, si ověříte tak, že nápoj dáte pod UV lampu. Pokud průhledný nápoj obsahuje pravý chinin, nikoli jeho náhradu, nápoj se rozzáří na bleděmodře, podobně jako bílé tričko. Na etiketě všech nápojů, které pijete si vždy všímejte způsobu slazení, aroma, konzervačních látek a energetické hodnoty, kterou nápoj obsahuje. 

Ochucené minerálky jsou také nebezpečné

Čisté minerálky jsou bezpečné, pokud vám je nezakázal přímo lékař. Mineralizované vody je ale třeba střídat, když je pijete dlouhodobě a některé složky jsou v nich zastoupeny výrazněji než jiné. Jiné je to s ochucenými minerálkami. Vybírejte ty bez konzervantů a hlavně s co nejnižším obsahem cukru, nikoliv však s jeho náhradami. Vyvarujte se nápojů s glukózo-fruktózovým sirupem. Jeho nadměrná konzumace má za následek obezitu a kyselina močová během přeměny fruktózy přispívá ke vzniku dny a může za vysoký krevní tlak. Z hlediska vzniku cukrovky a přibírání je fruktóza nebezpečnější sladidlo než glukóza.

Příznaky otravy cukrem

Pokud vypijete příliš sladkých nápojů po sobě, hladina cukru v krvi vyletí a vám začne hučet v uších a dostanete třes. Přibližně do hodiny až dvou cukr v krvi prudce klesne a dostaví se únava, slabost, nevolnost a zvracení. Nejlépe uděláte, když si lehnete do postele. Potřebujete dostatek čisté vody, hořkého čaje, a pokud vás silný hlad bude nutit něco sníst, dejte si rýži dušeným jablkem. Několik dní po tomto kolapsu se ještě šetřete a místo fyzické zátěže, zařaďte procházky na čerstvém vzduchu.

Autor: Martina Dvořáková