Ořechy jsou zdravé, ale při nesprávném skladování i zdraví nebezpečné!

Ořechy jsou sice jedny z nejzdravějších plodů, ale také snadno podléhají toxickým bakteriím. Důvodem může být nesprávné skladování a to nejen v domácnosti, ale i při přepravě a v obchodech. Proto, než začnete ořechy konzumovat, pořádně si je prohlédněte a očichejte. Jen nezkažené plody obsahují zdravé nenasycené kyseliny, vitaminy a minerály.

Raději je zlikvidovat
Bohužel, rychle se kazí a jsou náchylné na houbové toxiny, takzvané aflatoxiny. Rakouská Asociace informací pro konzumenty testovala dvacet vzorků lískových oříšků, vlašských ořechů a mandlí. Výsledek, jak píší rakouské noviny, byl potěšující. Testované produkty byly většinou v pořádku, jen vzorek mletých bio lískových oříšků byl těžce kontaminován aflatoxiny. Opatrnost je na však na místě, zdůraznili experti. Pokud máte o svých ořechách jakékoliv pochybnosti, je lépe je zlikvidovat.

Před jídlem zkontrolujte
Ořechy před jídlem rozhodne zkontrolujte, a to pořádně. Plísně mohou vzniknout v případě, kdy ořechy správně nevyschly, byly špatně skladovány či přepravovány. Pokud jsou v potravinách zvýšené hladiny mykotoxinů, mohou mít karcinogenní a mutagenní účinky. Bohužel laik to nerozpozná snadno. V každém případě doporučujeme ořechy před konzumací prohlédnout. Zbarvené nebo zatuchlé ořechy raději nejezte. Když už balíček s ořechy otevřete, měli byste jeho obsah rychle zkonzumovat. Pokud oříšky zůstanou, je třeba je nasypat do dózy a držet v lednici, vydrží asi čtyři týdny. Ořechy lze i zmrazit, v takovém případě vydrží až dvanáct měsíců. 


Mohlo by vás také zajímat